spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPočeo Štrajk upozorenja zdravstvenih djelatnika u Županiji Posavskoj

Počeo Štrajk upozorenja zdravstvenih djelatnika u Županiji Posavskoj

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP i Vlada ŽP još nisu postigli dogovor o izmjenama i potpisivanju novog Kolektivnog ugovora, a postojeći je istekao s posljednjim danom prošle godine, zbog čega je Sindikat danas započeo s polusatnim Štrajkom upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama Županije Posavske. Štrajk će se provoditi svakodnevno do ispunjenja zahtjeva, a bude li potrebe zdravstveni djelatnici će stupiti i u Generalni štrajk. Za vrijeme trajanja štrajka zbrinjavat’ će se samo hitni slučajevi, a ostali pacijenti po redovnim listama.  Margita Živković Ivanović predsjednica Sindikata ističe kako su 23.10. 2023. godine predali zahtjev za novi Kolektivni ugovor koji je istekao 31. 12. 2023.g., a već je počeo drugi mjesec 2024.g. a Kolektivnog ugovora još nema. „Naši zahtjevi su jako objektivni i realni i mi tražimo povećanje satnice sa 2,5 na 2,75 KM, i uvećanje koeficijenata svim djelatnicima za 0,20. Inače, startna plaća naše medicinske sestre u ovom trenutku iznosi 948 KM, a s povećanjem koje mi tražimo, ona bi iznosila 1.134 KM, što nije preveliko. Uvećana plaća medicinske sestre manja je za 200 KM  od prosječne plaće u FBiH.  Nažalost, mi smo primorani na ovo, od svojih zahtjeva nećemo odustati i borit ćemo se svim sredstvima u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o štrajku, da se naši zahtjevi ispune“, naglasila je predsjednica Sindikata Živković Ivanović. U Sindikatu se nadaju pozivu iz Vlade ovoga tjedna, i očekuju više razumijevanja s druge strane, jer ističu kako Vlada ima najveći proračun do sada, a i Zavod zdravstvenog osiguranja ima na raspolaganju 21 milijun KM.  

Potporu Sindikatu dao je i Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva F BiH. Naglasio je kako uposlenici u zdravstvu na teritoriji PŽ u ovom trenutku imaju najmanja primanja u čitavoj F BIH. „S obzirom da svi znamo da je punjenje Zavoda zdravstvenih osiguranja u protekle tri godine povećano između 17 i 20 posto, neprimjereno je da u ovom trenutku uposlenici u zdravstvu nemaju prihode koji mogu omogućiti normalan život, i imaju primanja nedostojna zdravstva u bilo kom pogledu. Razlika u primanjima po kantonima ili županijama, u ovom trenutku ide na štetu PŽ po svim segmentima. Znači, tu se razlikuju primanja od NKV radnika, radnika SSS, medicinskih sestara, ljekara i svih ostalih, od 300 pa do 700 KM u odnosu na druge kantone i županije. Iako prihod ZZO ŽP ne pokazuje te podatke, jer je on uvećan u protekle tri godine za više od 40 posto, nažalost uposlenici nisu vidjeli nikakve koristi od toga“,  ustvrdio je Latifović.

Ministar Damir Živković je u izjavi za medije istaknuo kako su u tijeku pregovori između Vlade ŽP i Sindikata zdravstva i do sada su održana četiri sastanka. Peti je, kaže ministar Živković, bio zakazan za petak 02.02., ali se predstavnici sindikata nisu mogli odazvati na taj sastanak. „Mi smo ponudili dva modela povećanja plaća, prvi je 15 posto za sve, što su oni odbili, a drugi model povećanja plaća je bio 10 posto satnica i povećanje koeficijenata 0,1 za platne razrede od prvog do petog, a za platne razrede 6, 7 i 8, povećanje koeficijenta za 0,30.  Ja se nadam da ćemo se dogovoriti, jer ovo je značajno veliki iznos za Vladu ŽP. Svako daljnje povećanje koje bi htjela druga strana, bio bi veliki teret za proračun i onda bi za 2-3 mjeseca ponovno imali štrajk, jer ne bi mogli isplatiti plaću koju smo potpisali u tom Kolektivnom ugovoru kojeg oni predlažu. Mi očekujemo poziv za novi sastanak što prije i nadam se da ćemo se dogovoriti“, poručio je ministar zdravstva i socijalne politike ŽP. Podsjetimo, prvo javno iskazivanje nezadovoljstva zdravstvenih djelatnika u ŽP bilo je 9. siječnja o.g.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više