spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"Pavečerak" u Tolisi u znaku pjesme, kola i narodnih nošnji.

“Pavečerak” u Tolisi u znaku pjesme, kola i narodnih nošnji.

Kulturno umjetničko društvo Kralj Tomislav iz Tolise i MZ Tolisa, uspješno su organizirali još jednu u nizu manifestacija u cilju očuvanja tradicije i kulture hrvatskog naroda u Posavini. Manifestaciju Pavečerak, kroz četiri sata trajanja u toliškom Dom kulture, posjetilo je blizu 500 sudionika i posjetitelja koji su se divili starinskim narodnim nošnjama, zaigrali u kolu, te sudjelovali u humanitarnoj akciji.

Jedan od ciljeva ove manifestacije, ističu organizatori, svakako je čuvanje tradicije, stoga je veliki broj mladih za ovu prigodu iz bakinih škrinja i sanduka izvukao staro ruho i obukao narodne nošnje, koje su ponos ovoga kraja. –„Stoljetni je običaj u Posavini, doček blagdana Marina, tradicionalni Pavečerak. Od svojih starih sam doznala priču da prije nisu čekali Novu Godinu, nego Marino, iz razloga što jako veliki broj i mladih i starih, slave Imendan na blagdan Marina“, kazala je Marijana Nedić, predsjednica KUD-a Kralj Tomislav Tolisa i priznala kako je iznenađena velikim brojem gostiju. –„Očigledno je naš narod željan druženja, dobre glazbe, pjesme i kola. Ljepota je bila vidjeti u nošnjama, skupa i mlade i stare od 7 do 77 godina, što nas posebno raduje“, naglasila je Marijana Nedić i dodala; -„Jako sam sretna i ponosna što je naš KUD dio ove priče, koju smo zajedno pokrenuli sa MZ Tolisa i kroz koju se provlači i humana nit. Naime, nakon što smo prošle godine prikupili sredstva za udrugu PUŽ Orašje, ovaj put smo dragovoljni novčani prilog namijenili za članice Udruge žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP. Sa simpatijama je prihvaćena naša ideja i srce mi je prepuno radosti. Naš cilj je da svake godine idemo sa humanitarnom akcijom zato što postoji jako puno udruga kojima je doista potrebna pomoć“, poručila je Marijana.

Za glazbeni ugođaj večeri pobrinuli su se toliški glazbenici, Ana, Drale i Bronco band, i naravno Toliški mladići. – „Za ovaj pothvat angažirali smo sve naše članove, tu je i MZ Tolisa, Zaklada Terra Tolis, organizacijski odbor Dana Tolise i svi koji su željeli dati doprinos, jer smo se potrudili da nikome ništa ne smije nedostajati. Naravno, ništa bez zlatnih ruku naših majki koje su pripremile starinske domaće kolače, listariće, krafne, pite i druge delicije, a ni ovaj puta nije prošlo bez mirisa kulena i mesnih specijaliteta“, kazala je Marijana Nedić, predsjednica KUD-a Kralj Tomislav Tolisa i dodala kako je i ovaj Pavečerak ujedno i priprema za manifestaciju Dani Tolise, koja će ove godine doživjeti svoje punoljetstvo.  

Na toliškom Pavečerku, među brojnim posjetiteljima se našlo i 25 članica Udruge Narcisa ŽP, koje su bile počašćene pozivom organizatora da budu gosti večeri. –„Iznenadili su nas u pozitivnom smislu, družili smo se, bilo je doista lijepo i jako smo zahvalni KUD-u Kralj Tomislav“, kazala je predsjednica Udruge Anica Kopić i poručila kako članice udruge, uz sve poslove i liječenje, stignu i na ovakva druženja, pa i kolo zaigraju. –„Nedavno smo imali edukativno predavanje od strane dr. Želimira Orkića, vrlo korisno, posebno za novooboljele članice. U narednom periodu pred nama su brojne tradicionalne aktivnosti, Dan Narcisa, Dan žena, Šetnja, par edukacija i drugi sadržaji“, poručila je Anica Kopić. Među članicama je bila i bivša predsjednica Udruge Valentina Halilović, koja je emotivno reagirala, zatečena ozračjem u kojem je održana manifestacija Pavečerak. –„Vrijedi čuvati ono što je tradicija i ono što je naše. Jako lijepo je vidjeti ovu omladinu obučenu u nošnje, koje su nas služile i s nama igrale“.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više