spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiFederalni dužnosnici posjetili Vladu ŽP, sastanak na temu cestovne infrastrukture i novog...

Federalni dužnosnici posjetili Vladu ŽP, sastanak na temu cestovne infrastrukture i novog mosta na Savi

Izaslanstvo Vlade FBiH u kojem su bili Andrijana Katić, federalna ministrica prometa i komunikacija sa savjetnikom, federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić i Denis Lasić v.d. direktora JP Autoceste Federacije BiH posjetilo je jučer Vladu ŽP gdje je održan radni sastanak sa izaslanstvom ŽP, koje je predvodio predsjednik Vlade Đuro Topić. U domaćem izaslanstvu su bili i Ivo Vincetić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Pero Radić ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP, Dragutin Živković ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Središnja tema sastanka bila je buduća trasa autoceste Tuzla-Brčko-Orašje u Posavini. U interesu završetka postupka izrade, odnosno usvajanja prostornog Plana ŽP, predsjednik Topić je istaknuo kako su utvrdili dionicu autoceste na području ŽP. –„Očekujemo da će se ove godine usvojiti Prostorni Plan i da ćemo imati projektnu dokumentaciju u prvoj fazi, kako bi ova priča s autocestom jako brzo krenula u realizaciju, a direktor Lasić je potvrdio da je ona u planovima JP Autoceste FBiH za naredni period“, kazao je predsjednik Topić, te izrazio zadovoljstvo da su informirani o planovima federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kada je u pitanju pomoć županijama, gradovima i općinama u izgradnji, saniranju i rekonstrukciji lokalnih i regionalnih cesta na prostoru ŽP, kao i u planovima direkcije Cesta. –„Imali smo jako konstruktivne razgovore i zadovoljni smo s onim što smo doznali kad su u pitanju planovi ovoga ministarstva na području ŽP“, kazao je Topić.

Ministrica prometa i komunikacija FBiH Andrijana Katić je u izjavi za medije izrazila zadovoljstvo postignutim konsenzusom oko trase kojom ova autocesta treba prolaziti. S obzirom na to kako je trasa ove dionice autoceste usuglašena, zadan je vremenski okvir za izradu projektne dokumentacije, izvlaštenje zemljišta, te u konačnici raspisivanje poziva za izbor izvođača za izvođenje radova na ovoj dionici. U vezi izgradnje novoga mosta na rijeci Savi, utvrđeno je kako će JP Autoceste FBiH izraditi sve potrebne prethodne analize i studije koje će poslužiti kao osnova za realizaciju ovoga projekta sa strane Bosne i Hercegovine, s obzirom na to kako se radi o nastavku autoceste Tuzla – Orašje prema Republici Hrvatskoj. „Bila je ovo prilika da se razgovara i o konkretnim projektima iz oblasti izgradnje, rekonstrukcije i sanacije cestovne infrastrukture na magistralnim, regionalnim, ali i lokalnim cestama, kao što su izgradnja Sjeverne obilaznice Odžaka, semaforizacija mosta u Prudu, saniranje kolnika na dionici Šamac – Orašje, kao i o izgradnji nogostupa u Donjoj Mahali“, istaknula je ministrica Katić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više