spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZaštita pšenice na području Županije Posavske

Zaštita pšenice na području Županije Posavske

Tijekom prethodnih mjeseci na području Županije Posavske ukazivano je na otežane uvjete i probleme prilikom proizvodnje ozimih kultura. Blaga zima, višak oborina, visoka relativna vlažnost zraka, te izostavljanje preventivnih fungicidnih tretmana doveli su do jake pojave lisne hrđe (Puccinia striiformis) na biljkama. Prvenstveno je došlo do zaraze na listu zastavičaru koji se smatra nositeljem prinosa.

Na usjevima na kojima je preventivno odrađen fungicidni tretman, u velikoj mjeri je smanjen intenzitet infekcije. Prisustvo lisne hrđe se determinira jednostavnim testom, uzima se nasumično list zastavičara sa polja, te se provlači kroz prstohvat kroz papir, tkaninu ili maramicu bijele boje. Ukoliko ostanu tragovi narandžaste boje, može se zaključiti da se radi o napadu lisne hrđe. Obzirom da se napad dešava pred samo klasanje, i uzimajući u obzir nepovoljno vrijeme, potrebno je obratiti posebnu pozornost prilikom tretmana.

Kroz narednih 3-5 dana na većini zasijanih površina na području Županije Posavske doći do klasanja pšenice. Neizostavna mjera je suzbijanje paleži klasa (Fusarium graminearum), oboljenje koje se redovito pojavljuje na usjevima pšenice. Zaraženi klasovi poprimaju bijelu boju, ranije dostižu punu zrelost, zrna pšenice kod zaraženih klasova u većini slučajeva su loše kvalitete, neupotrebljivi za ljudsku ishranu. Tretman treba obaviti u trenutku kada je uočeno 10-20% cvatnje na klasu. Poželjno je da nakon tretmana ne padne kiša 3-4 sata. Prilikom tretmana preporuka je koristiti i insekticid radi pojave lisnih uši koje se mogu pronaći između klasića unutar klasa.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i Odžaku.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više