spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUručeni ključevi za 25 obitelji u zgradi za socijalno stanovanje u Orašju

Uručeni ključevi za 25 obitelji u zgradi za socijalno stanovanje u Orašju

U Orašju je danas održana svečanost uručenja ključeva za useljenje u novu zgradu, za 25 obitelji raseljenih osoba i povratnika u Orašje, te obitelji iz socijalne kategorije. Svečanu vrpcu su presjekli Gianluca Vannini, šef Odjela za društveni razvoj, prekograničnu suradnju i civilno društvo u Izaslanstvu EU u BiH, tajnik u federalnom ministarstvu za raseljene Esad Ivojević, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.  

U ime korisnika stanova, riječi zahvale uputio je Kristijan Jukić, interno raseljena osoba. Useljenjem u stambene jedinice u novoizgrađenom stambenom objektu u Gradu Orašju, osigurana su stambena rješenja po sustavu neprofitnog socijalnog stanovanja za 25 obitelji. Na svečanosti je istaknuto kako je ovim činom trajno riješeno njihovo stambeno pitanje.

Nova zgrada u Orašju u vrijednosti nešto manjoj od 3 milijuna KM, izgrađena je kroz državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog  stambenog programa u BiH. –„U  objekt i cjelokupnu infrastrukturu Grad Orašje uložio je 300.000 KM“, kazao je je gradonačelnik Marijan Oršolić i dodao kako u Orašju još ima interno raseljenih osoba iz drugih općina u Posavini, kojima nije riješeno stambeno pitanje.  –„Imamo potrebu za još jednom ovakvom zgradom i uvjeren sam da zajedničkim snagama, kao i u ovom programu, možemo zbrinuti takve osobe“, poručio je gradonačelnik Oršolić. U ŽP od 2017. godine ukupno je kroz ovaj program izrađeno 150 stambenih jedinica u vrijednosti većoj od 5,6 milijuna KM, bez PDV-a. Prva zgradu je u funkciju stavila općina Domaljevac Šamac u prosincu 2021. godine s ukupno 9 stanova. U ožujku ove godine, 20 obitelji je useljeno u novoizgrađene stanove u općini Odžak.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu čija vrijednost u BiH iznosi 75 milijuna eura, bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.100 obitelji, sveukupno blizu 10.000 osoba. Do sada je završeno 2.600 stambenih jedinica, od kojih 1.770 kuća i 830 stanova. Obnova i izgradnja 205 stambenih jedinica, ( 130 kuća i 75 stanova) biti će završena do kraja trajanja programa u lipnju 2023. godine, dok je preostalih 295 obiteljskih kuća /korisnika na čekanju.

Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH. Europska unija je najveći donator sa sudjelovanjem od 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države s 24 milijuna eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi i Razvojna banka Vijeća Europe, koja upravlja donatorskim fondom.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više