spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUčenici i volonteri u Orašju obilježili Svjetski dan dijabetesa

Učenici i volonteri u Orašju obilježili Svjetski dan dijabetesa

Pod motom „Edukacijom za bolje sutra“, volonteri Crvenog križa Orašje i učenici medicinske struke Srednje strukovne škole Orašje, jučer su obilježili ovogodišnji Svjetski Dan dijabetesa s ciljem podizanja svijesti javnosti o utjecaju dijabetesa i izazovima s kojima se okruženje suočava.

Akciju su volonteri proveli u Gradu Orašju, gdje su na lokaciji kod Gradske uprave kontrolirali razinu šećera i tlak kod građana koji su iskazali zanimanje, a medicinari u osnovnim školama u Gradu Orašju i u Domaljevcu, te Srednjoj strukovnoj školi, kod učenika i djelatnika škola.

Edina Pačukovič, profesorica medicinske grupe predmeta i koordinatorica za mlade pri Crvenom križu Orašje, nije skrivala zadovoljstvo velikim brojem učenika koji iskazuju zanimanje za javno zdravstvene akcije i uspješnom realizacijom i ove posljednje, kao i potporom i povjerenjem građana prema njihovim volonterima i učenicima.

Volonteri Crvenog križa Orašje imali su 45 kontrola šećera u krvi, a ujedno su vršili i mjerenje tlaka, dok je u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju obavljeno 85 kontrola na šećera. Ujedno su radili i test na mjerenja prije i poslije jela, da se vidi utjecaj hrane i pića na razinu šećera u krvi što je, očekivano, pokazalo i različite vrijednosti.

Prof. Pačuković ističe kako je kod nekoliko osoba bilo odstupanja od normalnih vrijednosti, te su upućene svom obiteljskom liječniku na daljnje pretrage. Za potrebe ove akcije Crveni križ Orašje i Srednja strukovna škola osigurali su aparate i trakice, dok je Dom zdravlja u Orašju  osigurao materijal za provedbu akcije u osnovnim školama.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više