spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju i Kostrču tradicionalno obilježen Prvi svibanj

U Orašju i Kostrču tradicionalno obilježen Prvi svibanj

Orašje i njegovi građani i ove su godine Praznik rada proslavili na tradicionalne načine – Prvomajskim urankom u Orašju i Kostrčkim vrapcem, koji su okupili veliki broj sudionika i posjetitelja. U ranim  jutarnjim satima, budnicom, pjesmom i glazbom Orašjani su svojim sugrađanima i Ugljarcima čestitali Međunarodni praznik rada, jedinstvenim događajem ovakve vrste, a oni su ih uz pozdrave počastili i prigodnom kapljicom. Organizaciju potpisuje Bošnjačko kulturno udruženje Preporod, a uz brojne mlađe koji na ovaj način započnu proslavu 1. svibnja, budućnost Prvomajskog uranka je zajamčena. 

U Kostrču je prigodnim sadržajima završio dvodnevni program zabavno-kulturno-sportske manifestacije „Kostrčki vrabac“, koji je ove godine obilježio svoju 76-tu obljetnicu. Program je započeo Biciklijadom kroz područja grada Orašja, u kojoj je sudjelovalo oko 150 mještana i gostiju, a nastavljen je jučer na nogometnom igralištu HNK Kostrč.

Održane su tradicionalne dječje utrke i razne starinske seoske igre u muškoj i ženskoj kategoriji u kojoj su svoje umijeće iskazali brojni mještani, od najmlađih koji su tek prohodali, do 70 godišnjaka koji su se utrkivali.

Potporu manifestaciji, uz brojne sponzore, svojim posjetom je dali su i predstavnici vlasti, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministar zdravstva i socijalne politike ŽP Damir Živković i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, a program je završio čitanjem „Vrapca“ – šaljivog rimovanog teksta u kojem su opisani „nestašluci“ Kostrčana. Na koncu je cjelokupan program „začinjen“ tradicionalnim kolom i druženjem sudionika i posjetitelja.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više