spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiŠef delegacije EU u BiH Johann Sattler posjetio Županiju Posavsku

Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler posjetio Županiju Posavsku

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler danas je posjetio je Županiju Posavsku u sklopu posjeta lokalnim zajednicama širom BiH. Posjetom se potvrdila posvećenost EU europskom putu BiH. Dobrodošlicu ambasadoru Sattleru, pred zgradom Skupštine ŽP u Domaljevcu, najprije su poželjeli predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić s kojima je održao sastanak.

Tijekom posjete Županiji Posavskoj, EU ambasador Sattler se sastao s predstavnicima Skupštine Županije Posavske na čelu s predsjednikom Skupštine Blažom Župarićem i članovima Vlade Županije Posavske na čelu s predsjednikom Vlade Đurom Topićem, a nakon toga u skupštinskoj je dvorani održan politički dijalog tijekom kojeg se govorilo o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i financiranju. Nakon sastanaka u prostorijama Vijećnice u Domaljevcu, ambasador Johann Sattler je izjavio kako su razgovori vođeni o prioritetima Županije Posavske u kontekstu članstva u Europskoj Uniji, te o samim prilikama u kontekstu dostupnih projekata za realizaciju. Dotaknuli su se konkretnijih tema koje uključuju energetsku efikasnost i reformu javne uprave.

Sattler je kazao kako je ovo područje, zbog blizine tržišta EU, interesantno za investitore, a s nekim od njih je, kaže, ovdje i razgovarao. –„Dotaknuli smo se izazova koji dolaze zajedno u Županiji Posavskoj. Izazov je kako ljude zadržati, a posebno mlade.  S jedne strane, izazov su demografske prilike i geografski položaj ŽP na 4 sata od Beča ili 2 sata od Ljubljane. Zadovoljan sam što se do kraja godine planira uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije, jer vladavina prava postaje prioritet za Europsku Uniju”, izjavio je ambasador Sattler, te naglasio, -“Želim uputiti poruku ohrabrenja zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da nastave raditi na ovim prilikama, nuditi poticaje i investitore privlačiti, te osiguravati povoljne uvjete za poslovanje. Mi ćemo vas u tome podržati, a pokazali smo da smo uvijek bili tu uz vas kao u vrijeme poplava, te u vrijeme pandemije covida. Sada se svi suočavamo sa značajnim rastom cijena energenata. Planirane su potpore najugroženijim domaćinstvima od kojih se neka nalaze i u Županiji Posavskoj. Pozdravljam skorašnje formiranje poslovne zone u Odžaku duž trase koridora Vc koja bi trebala privući dodatna ulaganja”, kazao je uz ostalo Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler u izjavi za medije u Domaljevcu.

Predsjednik Skupštine Blaž Župarić je izrazio zadovoljstvo što je ambasador Sattler posjetio ŽP, te naglasio kako je visokog gosta upoznao sa onim što je urađeno na implementaciji Općih izbora. -“Možemo biti predvodnica pozitivnih kretanja u državi. U punom je kapacitetu formirana vlast na razini Županije Posavske. Upoznao sam gosta i sa prostorom, njenim ustrojem, funkcioniranje skupštine, aktualnim projektima. Vjerujem da je svima nama glavni cilj implementacija svih zakona i propisa za priključak prema Europskoj Uniji”, kazao je predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

rbt

Zadovoljstvo posjetom ambasadora Sattlera, izrazio je i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, te zahvalio na potpori koju je pružala Europska unija. -“Brojne teme smo razmatrali, te potvrdili zajednička stajališta. Dat ćemo sa svoje strane doprinos prioritetima Bosne i Hercegovine, vezano za pristupne pregovore, doprinos u segmentu obnovljivih izvora energije, u segmentu reforme javne uprave, borbe protiv korupcije i svim temama vezanim za 14 prioriteta u pravcu pristupanja EU. Usklađivat ćemo zakonski okvir sa onima koje su u praksi EU”, kazao je Topić i dodao, -“Bila je ovo istodobno prilika da se zahvalimo Europskoj Uniji na svemu onome što je uradila za ovaj prostor. Prvenstveno kroz potporu projektima obnove i sanacije posljedica velikih poplava u Posavini 2014. godine, zatim u borbi protiv pandemije, te doprinosu velikoj investiciji izgradnje mosta na Svilaju kao izrazito bitnog infrastrukturnog projekta za budućnost ove županije”, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, te na kraju izrazio optimizam vezano i za buduću suradnju.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više