spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPremijer FBiH Fadil Novalić u radnom posjetu Vladi ŽP

Premijer FBiH Fadil Novalić u radnom posjetu Vladi ŽP

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić jučer je posjetio Vladu ŽP gdje je s predsjednikom Đurom Topićem razgovarao o aktualnoj situaciji u županiji, kao i projektima koji se realiziraju. Predsjednik Topić je zahvalio na potpori federalne Vlade  koju ova županija već treću godinu dobiva u iznosu 7 milijuna i 600.000 KM, čime je osigurana proračunska stabilnost i omogućeno realiziranje socijalnih i programa potpore braniteljima, zdravstvenom sustavu, gospodarstvu i poljoprivredi. –„Time pokušavamo naše gospodarstvo održati konkurentnim kako bi prevladali sve što nosi vrijeme neizvjesnosti, kad je u pitanju kretanje cijena na tržištu, prvenstveno energenata, što se odražava na ukupno socijalno stanje stanovništva“, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, uz kojeg su sastanku u zgradi Vlade nazočili i ministri financija, poljoprivrede i prometa, veza i zaštite okoliša, Mijo Stanić, Mato Brkić i Anes Osmanović, te  upoznali premijera s aktualnim problemima u ŽP, započetim i planiranim projektima.

Nakon sastanka u izjavi za medije, premijer Novalić je kazao kako je cilj posjeta ŽP, prije svega bio da se upozna na kakvo tlo padaju dosta izdašna sredstva. –„U  posljednje tri godine, kroz grantove je osigurano oko 35 milijuna KM za ŽP, ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike, što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva. Potpora je prilično izdašna, a sada smo se uvjerili da su sredstva na kvalitetan način utrošena, tako da smo jako zadovoljni“ – naglasio je premijer Novalić i dodao kako je na sastanku razgovarano i o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže, nego samo vlastiti izvori proizvodnje. –„Zanimala nas je ideja  koju razrađujemo od kada je nastupila kriza i vidjeli smo da smo jako ranjivi na hranu. Krize donose blokade, na blokadama ne pomaže novac, ali ako imate vlastiti izvor, onda ste u dobroj poziciji“, kazao je Novalić i naglasio kako Vlada FBiH ima dobro iskustvo sa električnom energijom koju proizvodi dosta jeftino u odnosu na druge, a također i sa potpomognutom proizvodnjom mlijeka, dovoljnom za domaće stanovništvo. –„Isto bi željeli preslikati na dva prehrambena proizvoda, pšenicu i uljarice, pa je to i razlog što smo danas u ŽP, koja je naša glavna žitnica  i koja obje stvari proizvodi u prilično značajnim količinama. –„Mi bismo potpomogli takvu proizvodnju da bude dovoljna ne samo ovdje, nego i u drugim županijama i kantonima koji su poljoprivredno orijentirani. Iz tog razloga planirali smo posjet i Bimalu u Brčkom i to je čvrsta veza. Ovdje je resurs, a tamo je tvornica i rado bismo pristupili konceptu, definirajući naredni Proračun, kako bi se riješili noćne more kada dođu krize i pitanje da li će Srbija ili Mađarska zabraniti izvoz pšenice“, naglasio je nakon sastanka u Orašju, premijer Fadil Novalić.

U informaciji Vlade FBiH, uz ostalo se navodi kako je od izbijanja pandemije koronavirusa, zaključno sa ovogodišnjim proračunom, Županiji Posavskoj iz federalnog proračuna dodijeljeno ukupno 31 milijun KM, od toga 22,8 milijuna za županijski proračun i 3,7 milijuna za općinske proračune.  Zdravstvenom sektoru je transferirano 500.000 KM,  te 3,8 milijuna KM za gospodarstvo, uključujući poljoprivrednike, obrtnike, izvoznike i one koji su bili ugroženi tijekom pandemije. Kada su u pitanju konkretni projekti u Orašju, u 2020. godini izdvojeno je 260.000 KM za postavljanje ulične LED rasvjete, a prošle godine 260.000 KM za izgradnju objekta Doma zdravlja i 60.000 KM za rekonstrukciju kino dvorane. Prema novom Zakonu o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova, Županijska bolnica u Orašju dobit će dva milijuna KM u naredne tri godine, stoji uz ostalo u informaciji federalne Vlade.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više