spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNaučno-stručna konferencija „Islamska kultura i tradicija u Orašju, od sredine 19. stoljeća...

Naučno-stručna konferencija „Islamska kultura i tradicija u Orašju, od sredine 19. stoljeća do danas“

„Islamska kultura i tradicija u Orašju, od sredine 19. stoljeća do danas“, naziv je Naučno-stručne konferencije koja je održana jučer u hotelu Navis u Orašju. Povod za njeno održavanje je 160 godina od dolaska muslimana na područje Orašja, tadašnje Donje Azizije, a koji su protjerani iz Kneževine Srbije 1862/1863. godine. Konferenciju je otvorio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i naglasio kako je naučni skup u Orašju izuzetno dragocjen sa stanovišta cjelovitijeg osvjetljavanja tokova razvoja kulture i tradicije Bošnjaka u Orašju, unazad više od 150 godina.

Ef. Fazlović je izrazio duboku zahvalnost velikom broju uglednih istraživača koji su pokazali ljubav, ne samo prema znanosti, nego i prema kulturi i vrijednostima Bošnjaka, posebno onih koji žive u Gradu na Savi. –„Ovdje je jedna prepoznatljiva Bošnjačka zajednica koja je posvjedočila veliki povijesni uspjeh od doseljavanja u Orašje. Ponosni smo na duhovni ambijent kojeg imamo ovdje u Orašju, ponosni smo na susjedstvo koje imamo u Orašju između Bošnjaka i Hrvata, naravno i svih drugih koji ovdje žive. Osjećali smo veliki dug da pomognemo Medžlisu Islamske zajednice Orašje, da se svi nađemo ovdje i da posvjedočimo našu kulturu, civilizaciju, naše vrijednosti i naš identitet kojeg imamo u Orašju“, poručio je u izjavi za medije muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.     

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora dr. Mirsada Arnautalića, u programu Konferencije obrađeno je ukupno 12 tema u tri sesije. –Mi se bavimo temom od doseljavanja 1862. godine do danas, jer smo prije 10 godina na naučnom skupu obradili temu doseljavanja. Ovdje su prisutne institucije poput Filozofskog fakulteta, Muftijstva tuzlanskog, Orijentalnog i Instituta za povijest, Pravnog fakulteta i drugih relevantnih institucija koje mogu ponuditi odgovor na današnju temu. -„Cilj konferencije je obilježavanje 160 godina od doseljavanja Bošnjaka muslimana na ovo područje i džamije Azizije, zatim da opominjemo i govorimo o povijesti koja nam se dogodila i da iza nas ostane pisani trag  koji će biti u obliku zbornika radova kako bi se buduće generacije mogle baviti naučnim istraživanjem“, naglasio je dr. Mirsad Arnautalić. Današnja konferencija obogaćena je zanimljivom izložbom Marka Matolića na kojoj su razglednice koje na sebi nose motive Orašja pod nazivom „Orašje od 1912. godine do današnjih dana“. –„Izložba je jako bogata razglednicama koje na sebi nose motive Orašja i govore o razvoju kulture, tradicije, infrastrukture i objekata naselja Grada Orašja“, poručio je  dr. Mirsad Arnautalić.  

Sudionik Konferencije dr. Ševko Sulejmanović direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, uz ostalo je istaknuo kako je Orašje primjer uzornih međuljudskih odnosa Bošnjaka u Hrvata, što je najbolje pokazalo vrijeme 90-tih godina. –„Smatram kako Orašje u tom smislu može biti  lijep primjer suživota, zajedničke kulture i življenja, te čuvanja susjedstva, po čemu je Bosna svakako prepoznatljiva“, poručio je dr. Sulejmanović. Organizatori naučnog skupa su bili Medžlis Islamske zajednice Orašje, Muftijstvo tuzlansko i Institut za društvena i religijska istraživanja.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više