spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiImenovana nova Vlada Županije Posavske

Imenovana nova Vlada Županije Posavske

Županija Posavska danas je dobila novu Vladu na mandat od 4 godine, temeljem rezultata Općih izbora održanih u listopadu prošle godine. Na današnjoj 2. izvanrednoj sjednici Skupštine ŽP, pod predsjedanjem Blaža Župarića, zastupnici su većinom glasova prihvatili Prijedlog Odluke o potvrđivanju imenovanja predsjednika i članova Vlade ŽP. Tijekom glasanja, protiv su bili Klub zastupnika SDA i njihova tri člana, te zastupnici Drago Zečević i Mujo Puzić, dok je Emir Beširević bio suzdržan. Na čelu  Vlade u svojem drugom mandatu je predsjednik Đuro Topić, koji je predstavio program rada Vlade, kao i kandidate. Po četiri ministra dolaze s područja Grada Orašja i Općine Odžak, a jedan iz Općine Domaljevac Šamac.

U novoj Vladi ŽP je 7 ministara iz prethodnog saziva, a dvojica novih su Ilija Mišković na mjestu ministra branitelja i Mirsad Ahmetović ministar pravosuđa i uprave, ujedno i zamjenik predsjednika Vlade. Ministar financija je Mijo Stanić, unutarnjih poslova Željko Nedić, a ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković. Pero Radić je preuzeo ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja je Dragutin Živković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić, a jedina žena i u ovom sazivu Vlade je Ana Andrić ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta.  Nakon glasanja i imenovanja, predsjednik i ministri položili su i potpisali svečanu prisegu, čime su preuzeli mandate u izvršnoj vlasti ŽP u iduće 4 godine.

U izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić je izrazio je zadovoljstvo što je Županija Posavske među prvima s hrvatskom većinom, imenovala novu Vladu. -“Prvi smo konstituirali Skupštinu Županije Posavske nakon općih izbora i danas smo to potvrdili imenovanjem Vlade Županije Posavske. Imenovana Vlada ima legalitet, legitimitet i radno iskustvo. Radi se o dobrom dijelu o ministrima i predsjedniku Vlade koji su radili i u prošlom sazivu u teškim vremenima, u vremenima pandemije, dobro su radili svoj posao, a uz to je Vlada pojačana sa dva nova ministra. Od Vlade ŽP očekujemo da ubrzano krene sa realiziranjem programa rada. Predsjednik Vlade je za ovu godinu predočio smjernice djelovanja i vjerujem da će uspješno ići u tom smjeru kako bi svaki žitelj Županije Posavske osjetio dobrobit od njenog rada, jer to zapravo građani ove županije i zavređuju”, kazao je predsjednik Skupštine Župarić.

Nakon zasjedanja Skupštine predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić u izjavi za medije je kazao: -“Danas smo završili implementaciju rezultata izbora koji su održani početkom listopada ove godine. Znači, nakon konstituiranja Skupštine ŽP danas smo konstituirali Vladu Županije Posavske u sazivu koji je obznanjen. Implementirali smo izborne rezultate u kojima smo kao HDZ Bosne i Hercegovine osvojili izbornu pobjedu, te implementirali sporazum koji je stranka potpisala sa strankama osmorke za implementaciju rezultata izbora na svim razinama vlasti. Većina je ministara iz ranijeg saziva, u čemu se ogleda kontinuitet rada što je dobra osnova kako ne bi trošili vrijeme na prilagodbu, još više intenzivirali rad i nastavili tamo gdje smo stali u prošlom mandatu, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić koji je tijekom skupštinskog zasjedanja predstavio smjernice rada Vlade. Među njima naglasio je jačanje gospodarstva i poljoprivrede, te rješavanje infrastrukturnih problema, kako onih koji su u izravnoj nadležnosti županije, tako i onih koji su u nadležnosti općina i grada. Također je istaknuo kako će Vlada nastaviti sa demografskim mjerama i sa podizanjem kvalitete zdravstvenih usluga. Visoko među prioritetima naglasio je i teme vezane za braniteljsku populaciju, što će biti prioritet rada ministra branitelja”, kazao je predsjednik Vlade Topić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više