spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiCentar za kulturu dovodi vrhunske sadržaje u Orašje, „Luda kuća“ oduševila publiku

Centar za kulturu dovodi vrhunske sadržaje u Orašje, „Luda kuća“ oduševila publiku

Osluškivati što publika voli i traži, što je aktualno i atraktivno u svijetu kulture, kazališta, filma i to sve uspješno i realizirati, glavni je cilj i ugodna zadaća Centra za kulturu Orašje. Hvale vrijedna činjenica je da ravnateljica Sanja Pejić, sa svojim kolegama, jednako u fokus stavlja kako odraslu tako i mlađu populaciju, za koje organizira sadržaje prilagođene njihovom uzrastu. Posljednji događaj bila je kazališna komedija „Luda kuća“ koja je bila pun pogodak za sve ljubitelje ovoga žanra, tim više što u predstavi igra i naš Armin Omerović, kojemu je bio veliki izazov nastupati u rodnom Orašju. Večer prije, predstava je izvedena i u Odžaku.

„Imao sam tremu čitav dan, uvijek je izazovno izaći na ovu scenu. Kao dječak sam ovdje izlazio, imao premijere svih svojih filmova, nije me dugo bilo na ovoj sceni, vratili smo se poslije korone i bit’ će toga još“, poručio je svojim fanovima ovaj talentirani glumac. Iako je svoj glumački put započeo na filmskom platnu i film je njegova velika ljubav, Armin je uspješan i u kazališnoj umjetničkoj formi.  „Do danas imam 20 snimljenih filmova. Krenuo sam s filmom Put lubenica i našim legendarnim glumcem Ivom Gregurevićem. Ove godine izlazi i novi film „Djed Mraz u Bosni“ kojega sam radio s provjerenom glumačkom ekipom, a uskoro ide i još jedan film. To je moja ljubav i ostat će, jer samo kao dijete uz Ivu i ostale glumačke velikane odrastao i nekako mi je ostala ta ljubav. Sve više i više sam prisutan u kazalištu i trenutno imam pet živućih predstava. Najnovija je Oliver Twist, mjuzikl koji je postavljen u Pozorištu mladih Sarajevo, tako da je i kazalište ljubav“, entuzijastično nam govori ovaj popularni bh glumac.

Čast mu je kaže nastupati u „Hramu kulture“ kako je nazvao Kulturni centar Ivo Gregurević u Orašju, te čestitao svima koji su radili na ovom reprezentativnom zdanju.  

„Ludu kuću smo friško napravili, i u proteklih 6 mjeseci odigrali više od 20 puta, dvorane su uvijek pune, ljudi željni ovoga žanra. Nisam radio komediju, uvijek su to bili  ozbiljni dramski komadi, psihološki realizam, a ovo je zaokret u glumačkim vodama, komedija karaktera i likova i sada sam ušao u ovo. Režiju potpisuje pokojni Saša Petrović, još jedan čovjek kojega se prisjećamo kao i našeg dragog Ive Gregurevića, predstava je jako tražena, reakcije publike  su rekle sve, mi smo zaista uživali“, ispričao nam je Armin svoje impresije nakon predstave.

Osim kao glumac, zadnjih godina bio je i na funkciji direktora Centra kulture mladih Sarajevo i predsjednika UO Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti F BiH, nepune dvije godine, zahvaljujući kojem su financijski potpomognuti i projekti na našem području. Aktivan je bio i u Hrvatskoj. „Zadnji projekt je serija „Blago nama“, radio sam i jednu reklamu i iduće godine očekujem povratak u Zagreb, na snimanje, budući sam rasterećen poslova koje sam obavljao u Fondaciji i Centru za mlade. U protekla dva-tri mjeseca izbacio sam četiri predstave, snimljen je film i jedna reklama i sada imam puno više vremena za projekte u Hrvatskoj. Volio bih u Orašje dovesti i mjuzikl, ravnateljica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić je super za suradnju i trudit ćemo se što više sadržaja dovesti ovdje. Svakako bih volio odigrati i predstavu za djecu u Orašju, koju smo nedavno uradili, i želja mi je da iz Posavine u Fondaciju pristiže još veći broj projekata, novac nikada nije bio upitan“, poručio je ovaj perspektivni mladi glumac.

„Armin je definitivno osoba koja podržava projekte Centra za kulturu Orašje. Do ove godine Centar je bio jedini korisnik njihovih proračunskih sredstava, i raduje me što su još dva projekta s našeg područja prepoznata i podržana od strane  Fondacije. Jako je lijepo imati svoju osobu na nekoj poziciji, koja prepoznaje naš rad i koja je uvijek voljna pripomoći. Armin je uvijek spreman za suradnju i ovo nije jedina predstava koju je s Centrom za kulturu doveo u Orašje. Bilo ih je i ranijih godina, a ono što nam Armin pruža je samo vrhunsko i najbolje i u to smo se mogli uvjeriti i kroz predstavu „Luda kuća“. Meni će biti izuzetno drago ugostiti Armina i s predstavom za najmlađe, jer na ovaj način doprinosimo njihovom umjetničkom razvoju. Djeca su vrlo zahvalna i zainteresirana publika i za njih je veliko zadovoljstvo raditi“, istaknula je Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje.  

S obzirom na veliko zanimanje mladih gledatelja, u mjesecu darivanja Centar za kulturu priprema još jednu predstavu. „19.prosinca imamo božićnu predstavu „Vilenjačka posla“ u izvedbi Kazališne družine Iglu iz Županje, čija je jedna od osnivačica i naša glumica Josipa Oršolić iz Tolise. Prikazat ćemo im i nekoliko filmova, a ni za odrasle neće nedostajati smijeha i zanimljivih sadržaja. Nakon „Lude kuće“ koja je u nedjelju igrala u Orašju, 7. prosinca ugostit ćemo mladog komičara Hasana Sušića iz Tuzle sa stand up komedijom „Klinička slika“. Tjedan dana kasnije, točnije 13. prosinca očekuje nas i tradicionalni Božićni koncert u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju, budući se ovaj projekt realizira u suradnji s oraškom Župom. Izvođači su članovi Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Idućega mjeseca je i promocija nove knjige Ljerke Mikić koja je nedavno izašla iz tiska, u nakladi Centra za kulturu. Prosinac je pun i filmskih projekcija, ulazimo u blagdansko raspoloženje, pa ćemo ići i s takvim filmovima, blagdanskim, romantičnim, laganim, i gledatelji mogu očekivati još 5 do 6 filmova za sve uzraste“, najavila je ravnateljica Pejić.

Nova dvorana Kulturnog centra, europske i svjetske filmske projekcije koje stižu na filmsko platno u Orašju veliki su magnet za filmofile, ne samo iz Orašja nego i susjednih općina i gradova u BiH, ali i iz Slavonije. Ravnateljica Pejić ističe kako je trenutačno najbrojnija domaća publika, ali ima i posjetitelja iz drugih sredina koji dolaze u kino. Sve aktualnosti vezane za kino projekcije, ali i projekte iz kulture, građani mogu doznati na FB stranici Centra za kulturu Orašje, ali i putem led panela u gradu i na kino dvorani. „Svaki događaj najavimo na našoj društvenoj mreži, ali dajemo i feedback o onome što se događalo i kako je izgledalo“, dodala je ravnateljica Pejić te pozvala građane na izložbu koja je otvorena u Gradskoj knjižnici povodom 60.godina njenoga osnutka.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više