spot_img
22 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti18. Dane Tolise večeras otvara predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara

18. Dane Tolise večeras otvara predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara

Večeras Tolisa i službeno oblači svečano ruho jer predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara službeno će otvoriti 18. tradicionalnu manifestaciju „Dane Tolise“ koja pronosi pozitivan glas Posavski i čuva kulturnu baštinu Tolise, Posavine, pa u konačnici i BiH. Tolisa će narednih sedam dana ponovo zablistati u svom najljepšem ruhu, uz prepoznatljivu posavsku dobrodošlicu svima koji žele podijeliti radost priredbe. Kako već godinama „Dani Tolise“ uspješno spajaju tradiciju i moderne tokove i time samo ističu svoje vrednote mjesta sa kulturno- povijesnom težinom, manifestacija će u svojoj sastavnici imati mnogobrojne sadržaje.

U susret „Danima Tolise“ održana je peta regata za redom uz Međunarodni dan rijeke Save 1. lipnja i sudjelovanje 20-tak zaljubljenika vodenih sportova. Na kajacima, kanuima, čamcima i daskama dan su proveli na vodi. Duž cijele Županije Posavske, po nekim izračunima blizu 100 km rijeka Sava prolazi tim posavskim područjem, a čak sa dvije regate „Dani Tolise“ i Kajak kanu klub „Sidro“ Orašje žele skrenuti pozornost na ogromni potencijal tog resursa. Službeno otvorenja „Dana Tolise“ odvijat će se u dvorani toliškoga Dvora uz otvorenje izložbe slika „Prva pučka škola u boji“. Večeras će ponovno Tolisa  otvoriti još jednom vrata kulturnoj manifestaciji koja je našla mjesto u lepezi najvećih kulturnih događanja Županije Posavske pa i u širim, čak regionalnim okvirima.

-„Manifestacijom, koja ove godine doživljava svoje punoljetstvo, ustrajava se nakana očuvanja tradicijske kulture, ali istodobno organiziramo i nove sadržaje kojima smo u tijeku sa modernim vremenom. Pronalazimo sadržaje svim uzrastima i interesima. Uz mnoge već uhodane i provjerene sadržaje, posjetitelji će ove godine moći vidjeti i neke novitete“, ističe predsjednik Zaklade Terra Tolis Daniel Dominković. Svakako da je jedan od najvažnijih ovogodišnjih događaja koji izaziva i najveći interes javnosti, dolazak po prvi puta u Posavinu Ansambla Lado, sa čak 60-tak izvođača. Novosagrađena ljetna pozornica u koju je majstor Mirko Vukić ugradio svo svoje građevinsko umijeće,  ovoga puta bit će na profesionalnom ispitu izdržljivosti. Stadion NK Sloga Tolisa biti će i središte velike smotre folklora, mjesto druženja i zabave. Biciklijada je također posjećeni sadržaj, a ove će se godine otvoriti i novi boćarski teren, te održati i prvi turnir.

Muzej franjevačkog samostana Vrata Bosne Tolisa, bit će mjesto održavanja promocije knjige „Toliški kraj sa starim geografskim kartama“, autora Marka Matolića i Siniše Zlatarevića, a sve će pratiti već postavljena izložba fotografija 10- godina obrane od milenijske poplave 2014.g. Neće biti zapostavljen niti Dom kulture gdje predsjednik MZ Mijo Oršolić pregleda svaki kutak kako bi se gosti osjećali ugodno, jer uz ostalo, tu će se odvijati dodjela Književne nagrade „ Fra Martin Nedić“. Ovogodišnja pobjednica i dobitnica Književne nagrade je Gloria Lujanović za knjigu “Srce zemlje”, u izdanju naklade Ocean More iz Zagreba, te HNK Mostar. Druga nagrada, za roman “Nešto je puklo u Titovoj”, u izdanju Planjax komerca iz Tešnja, pripala je Esmi Bandić-Softić. Trpimir Jurkić dobitnik je treće nagrade za zbirku pjesama “Čekam da se razdani” u izdanju Matice hrvatske Split.

Posavina sa nestrpljenjem iščekuje i smotru folklora kao najatraktivniji sadržaj koji Tolisu pretvori u veliku izložbu najljepših izvornih folklornih nošnji. Spoj kulturološkog, kulturnog, etnološkog i izvornog blaga ponovo će u svoj raskošnoj ljepoti pokazati smotra u kojoj će se uvezati nekoliko stotina folkloraša i svake godine u povećanom broju. Selo odjekuje pjesmama i zvucima tamburice, šargije i violine, ali i guslama, te svim instrumentima kojima folkloraši njeguju izvornost svojega kraja. Sve će biti praćeno poznatim gastro posavskim delicijama i zanimljivim natjecanjima kao što su izbor najbolje posavske pogače, “Igrarijada“, te natjecanja u starim sportovima uz natjecanja u kuhanju fiša i čobanca. –Za svakog smo pronašli neki od brojnih sadržaja, tako da vjerujemo i ove godine u njen uspjeh i rekordnu posjećenost, poručuju iz Organizacijskog odbora manifestacije zahvaljujući medijskim pokroviteljima Radio postaji Orašje, Hrvatskoj radio televiziji, Večernjem listu, Federalno televiziji, RTV Herceg-Bosne i Posavina online, koji će u javnosti prenositi slike, riječi i zapise o 18. Danima Tolise.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više