spot_img
26.8 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiŽetva ozimih kultura na području Županije Posavske

Žetva ozimih kultura na području Županije Posavske

Na području Županije Posavske žetva pšenice završena je na oko 90% površina, dok je žetva ječma u cijelosti završena prethodnih dana. Blaga zima, niske temperature u proljetnim mjesecima i prekomjerne oborine, dale su naslutiti da će prinos ozimih kultura biti niži u odnosu na prethodnu godinu. Ponajprije se to vidjelo na ozimom ječmu, gdje je prosječan prinos iznosio 2,5 t/ha, sa slabijim sadržajem proteina i hektolitarskom masom.

Kada je riječ o merkantilnoj pšenici, prosječni prinosi su niži 30-40% u odnosu na prosječan prinos. Na niži prinos pšenice utjecale su visoke oborine u fazi klasanja, što je dovelo do ometanja cvatnje i oplodnje, a naknadni toplotni udari doveli su do prijevremenog dozrijevanja usjeva. Takva pšenica ispoljava lošiji kvalitet, te sitna i štura zrna. Sadržaj proteina iznosi 11-13%, a hektolitarska masa iznosi 70-78 kg/hl, prosječne vlage 11-15%, a udio primjesa 2-4%.

Obzirom da je najavljeno sunčano vrijeme u nadolazećim danima, žetva pšenice na području Županije Posavske biti će završena u cijelosti. Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više