spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiCrveni križ ŽP organizirao druženje darivatelja krvi

Crveni križ ŽP organizirao druženje darivatelja krvi

U organizaciji Crvenog križa ŽP održano je tradicionalno godišnje okupljanje i druženje darivatelja krvi. Za iznimnu humanost i solidarnost dodijeljeno je 87 plaketa i zahvalnica za jubilarne darivatelje krvi, a prigodne zahvalnice dodijeljene su i gostima koji na određeni način podržavaju rad i doprinose jačanju CK ŽP.  Zlatne plakete za stotinu i više darivanja krvi dobili su Anđelko Dominković i Ivo Mišković, a srebrene za 50 i više darivanja uručene su Josi Živkoviću-Soji, Ljubici Džojić, Peri Živkoviću i Adisu Berbiću.

Ivo Mišković iz Matića je svoju krv prvi put darivao 1988. godine i do sada je prikupio 101 darivanje najdragocjenije tečnosti. Pred njime je kaže, još 4-5 godina i vjeruje kako će se i dalje odazivati svim akcijama darivanja krvi. -Dobro je činiti dobro, jer ne znaš kad će tebi zatrebat krvi. Ako si učinio neko dobro, uvijek se možeš nada dobru, a ne zlu. Nemam zdravstvenih problema i kada dođem u laboratorij ne razmišljam da li će moja krv spasiti život nekog Hrvata, Bošnjaka, Srbina, Židova ili bilo koga drugog. Ako moja krvna grupa O+ nekome odgovara, ja sam sretan čovjek, jer znam da sam učinio humani potez. Spreman sam ako je potrebno nekome darivati izravno iz vene u venu, poručio Ivo Mišković, humanista iz Matića.

Slično razmišljaju Tatjana Kopić iz Boka i Ruža Nedić iz Tolise, koje ističu da prilikom svakog darivanja krvi osjećaju ponos da čine nešto korisno. Ujedno kažu, kako pročišćavaju svoju krv i za svoje zdravlje čine nešto dobro. –Zdravstveni sam djelatnik u Županijskoj bolnici Orašje i dobro sam upućena što moja krv može značiti za osobu u potrebi za krvlju. Prvi put sam darivala krv sa 18 godina, jer sam sebi zacrtala da ću se za 18-ti rođendan počastiti karticom darivatelja krvi koja nekome može spasiti život. Do sada sam 22 puta darivala, a bilo bi i puno više, ali sam imala velike pauze zbog četiri trudnoće. Svakome bih preporučila da daruju krv, jer uvijek ima netko od naših baka, dida, mama  ili djece kome može biti potrebna krv koja će spasiti zdravlje, naglasila je Tatjana Kopić.

Ruža Nedić navodi kako se želi uključiti u donorsku mrežu da postane darivalac organa u slučaju da joj se nešto dogodi. –Potičem svakoga da ne oklijevaju ako treba dati krv ili organe. Svi trebamo nešto u životu, jer možda meni ili nekom iz moje obitelji bude potrebna slična pomoć. Imala sam baku koja je odlazila na dijalizu i primanje krv i nakon što se brat Marko uključio u darivatelje, to me kroz život još više potaknulo da i ja pokušam nekome spasiti život“, s ponosom ističe tolišanka Ruža Nedić.   

Tajnik Crvenog križa ŽP Marijan Filipović, navodi podatak kako je u protekloj godini više od 750 osoba darivalo najdragocjeniju tečnost, a oko 200 je odbijeno, jer nisu bili u mogućnosti zbog zdravstvenih problema. -Sve je više mladih s prvim darivanjima krvi, što znači da je baza darivatelja iz godine u godinu sve jača, jer humanost ljudi koji daruju svoju krv je vrijedna svakog poštovanja poručio je tajnik CK ŽP Marijan Filipović i dodao kako će zlatni i srebreni jubilarci iz ŽP u subotu u Goraždu sudjelovati na godišnjem druženju darivatelja krvi na razini FBiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više