spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGrađani Orašja odali počast žrtvama srebreničke tragedije

Građani Orašja odali počast žrtvama srebreničke tragedije

Dužnu počast žrtvama Srebrenice danas su odali građani Orašja, kroz mirnu šetnju, odnosno tradicionalni mimohod Orašje – Srebrenica s porukom „Da se ne zaboravi“. Nakon okupljanja u gradskom parku, koje su organizirali Medžlis Islamske zajednice Orašje i Udruženje „Žene Orašja“, više od 200 građana Orašja, dostojanstvenom šetnjom su obilježili ovaj tužni dan, iskazali suosjećanje sa žrtvama u Srebrenici i prisjetili se svih poginulih. Mirnom šetnjom građani ističu kako žele podijeliti bol sa osobama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj tragediji, podsjetiti i druge na ovaj strašan zločin i poručiti da se Srebrenica nikada i nikome ne ponovi.

Nakon što se prisutnima obratio oraški imam, Redžo ef. Sivrić, kolona sudionika u kojoj su bili i mladi i stari, iz gradskog parka se zaputila do Rivijere, a potom šetalištem uz nasip, do bolnice Orašju i Trećom ulicom se vratila do gradskog parka. U izjavi za medije, Redžo ef. Sivrić je izrazio zadovoljstvo da u Mimohodu svake godine sudjeluje sve veći broj osoba.

rbt

–„Raduje nas da je znatan broj naših sugrađana danas prisutan u Srebrenici, ali evo i mi, svake godine tradicionalno obilježavamo godišnjicu strašnog genocida. Svake godine je ista poruka, ali je doživljavamo na neki drugačiji način. Važno je radi kulture sjećanja koja se godinama  izgrađuje kod svih naroda u BiH, da budemo svjesni svega što se tamo desilo, da pošaljemo jedinstvenu poruku da se nikome i nikada ne dogodi Srebrenica, jer smo svjesni strašnih zločina i genocida koji je tamo počinjen“, rekao je ef. Sivrić i naglasio. –„Posebno nam je važno da su omladina i djeca prisutni na ovakvim skupovima, da na takav način prenosimo tu kulturu sjećanja na njih, jer su oni buduće generacije koje će sve nas ovdje naslijediti“, kazao je uz ostalo Redžo ef. Sivrić.

Udruženje „Žene Orašja“ i ove godine se uključilo u organizaciju Mimohoda, čime pokazuje svijest o dešavanjima u Srebrenici i suosjeća s bolom srebreničana, majki, sestara i djece koja nisu upoznala svoje očeve. –„Najviše je stradalo muškaraca, 8.372 i to je naša bolna rana u BiH. Drago mi je što omladina vidi da treba ovo pamtiti, ali suživot je takav da moramo živjeti jedni sa drugima, ne mrzimo, ali oprostiti ne možemo“, poručila je predsjednica Udruženja Rizama Tukulj.  

 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više