spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZanimljivi sadržaji u programu manifestacije "17. Dani Tolise"

Zanimljivi sadržaji u programu manifestacije “17. Dani Tolise”

Program 17. Dana Tolise nastavljen je jučer (30.05.), dramskom radionicom “U mojoj školi”, koja je namijenjena početnicima i bazirana je na vježbama osvještavanja vlastitog tijela i glasa, te prostora scene i ljudi na sceni. Cilj radionice koju je vodila Josipa Oršolić, magistra kazališne umjetnosti, glumica i lutkarica, bio je probuditi sva čula, osjećaje, emocionalnu inteligenciju, maštu i koncentraciju polaznika, koji su potrebni za scensko djelovanje i kreiranje predstave. Završnica četverodnevne radionice u obliku prezentacije stečenih vještina, održana je pred publikom u OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi. Polaznici su prezentirali dio vježbi koje su koristili tijekom radionice, a potom su izveli 2 prizora iz učeničkog života, koje su sami osmislili.

U večernjim satima u prepunoj samostanskoj dvorani održana je promocija monografije o fra Iliji Starčeviću “Svjedok svjetlosti” autora Mate Nedića, koji je u knjizi prikazao pastoralno, prosvjetno i političko djelovanje fra Ilije Starčevića. Nedić je u knjizi naglasio neizmjernu važnost djelovanja fra Ilije Starčevića i osnivanja pučkih škola u kojima su brojna djeca stekla znanja i donijela napredak mjestima u kojima su živjela. –„Nakon osnivanja prve pučke škole u BiH u Tolisi 1823. godine, osnovao je školu i u D. Mahali 1835., što se svidjelo upraviteljima provincije, te su potaknuli osnivanje osnovnih škola diljem franjevačke provincije“, istakao je autor knjige Mato Nedić. Uz profesora Nedića, o knjizi su govorili njena urednica, prof. Jasna Ivić, te recenzent knjige, prof. Petar Elez ravnatelj državnog arhiva u Vukovaru. Profesor Elez je naglasio kako je knjiga važan doprinos hrvatskoj nacionalnoj svijesti katoličkog življa na prostorima Bos. Posavine, te prikazuje kontinuitet silnica unutar hrvatskog korpusa bez obzira na granice.

Knjiga je nastala od dorađenih članaka koje je autor pisao i objavljivao u stručnim časopisima, ponajviše u Bosni franciscani. Zanimljivo, ovo nije prva knjiga koju je Mato Nedić napisao o fra Iliji Starčeviću. Godine 2013. objavljen je roman “Okvir za mudrost”, u kojem se autor bavi životom i djelima fra Ilije Starčevića. Među nazočnima na promociji monografije, posebno su pozdravljeni gvardijan franjevačkog samostana i župnik Župe Tolisa, fra Mario Jurić, te predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj. Manifestacija Dani Tolise svake godine uz brojne tradicionalne događaje, nudi i popratne sadržaje koji sve više privlače pozornost posjetitelja. Tako je bilo i sinoć, pa su nakon službenog dijela, nazočni mogli vidjeti postavljenu izložbu slika sa prošlogodišnje likovne kolonije “Posavski motivi”, te muzej Vrata Bosne, koji je za ovu prigodu bio otvoren za razgledavanje.

Središnji dio današnjeg program Dana Tolise, biti će u znaku dodjele Književne nagrade „Fra Martin Nedić“ za 2023. godinu. Upravni odbor zaklade Terra Tolis prihvatio je prijedlog prosudbenog povjerenstva da je ovogodišnji pobjednik i dobitnik Književne nagrade “Fra Martin Nedić”, književnik Srećko Marijanović za roman “Bezimeni”. Druga nagrada će pripasti Petru Elezu za zbirku poezije “Duh i voda”, a treća Marini Alerić Bebić za zbirku pjesama “Lomača”. Nagrade će biti  osobno uručene dobitnicama, u programu koji će započeti u 20 sati u Domu kulture Tolisa. U prijepodnevnim satima je održano natjecanje u gađanju glinenih golubova na strelištu LU Sava Orašje, a u tijeku je tradicionalni šahovski turnir u Domu kulture u Tolisi.  Od sutrašnjih sadržaja posjetiteljima preporučamo Likovnu koloniju „Prva pučka škola u boji“, a od 16 sati Memorijalni odbojkaški turnir „Čarli – Žiri“, na stadionu SD Sloga. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više