spot_img
10.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU sklopu 17. Dana Tolise, uručena Književna nagrada „Fra Martin Nedić“ za...

U sklopu 17. Dana Tolise, uručena Književna nagrada „Fra Martin Nedić“ za 2023. godinu

Središnji dio jučerašnjeg programa Dana Tolise, bio je u znaku dodjele Književne nagrade „Fra Martin Nedić“ za 2023. godinu. Na početku programa pozdravljeni su Lidija Miletić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Željko Vukić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Orašju i Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu Orašje. Nazočnima se obratio i predsjednik prosudbenog povjerenstva, prof. Krešimir Dominković, koji je zahvalio Upravnom odboru Zaklade Terra Tolis na pomoći, posebno na kontinuiranim naporima da se književna nagrada iz godine u godinu podiže na višu razinu. Dominković je zahvalio je i svojim kolegama u prosudbenom povjerenstvu, profesorima Katarini Marošević i Marku Matoliću, koji su u procesu vrednovanja, te odabira laureata uložili mnogo truda i stručnog znanja.

Ove godine na natječaj je prijavljeno 18 knjiga iz pera 17 autora, a odlukom prosudbenog povjerenstva, ovogodišnji pobjednik i dobitnik Književne nagrade “Fra Martin Nedić”, književnik je iz Stoca, Srećko Marijanović za roman “Bezimeni”. Druga nagrada je pripala Petru Elezu za zbirku poezije “Duh i voda”, a treća Marini Alerić- Bebić za zbirku pjesama “Lomača”.

Profesor Dominković predstavio je autore i nagrađena djela, te obrazložio odabir prosudbenog povjerenstva, a predsjednik zaklade Tera Tollis, Daniel Dominković, uručio je plaketu dobitniku nagrade, te priznanja za druga dva laureata. Svi nagrađeni dobili su i prigodne darove, a nagrade imaju i pripadajući novčani dio. Voditeljica programa, ujedno članica prosudbenog povjerenstava, profesorica Marošević, pročitala je po nekoliko pjesama iz nagrađenih zbirki “Lomača” i “Duh i voda”, te finalni dio iz romana “Bezimeni”. Nagrađeni su zahvalili na nagradama i pohvalili rad organizatora.

Srećko Marijanović je zahvalio na velikom priznanju koje je dobio za svoj roman, te istaknuo. -„Dok je Gogolj mukotrpno slagao svoje prve rečenice, Tolstoj se tek rodio za pet godina, a ovdje u Tolisi Fra Ilija Starčević je otvorio Prvu pučku školu, točno prije 200 godina. Nakon njega je čovjek čije ime nosi nagrada koju večeras primam s ponosom, fra Martin Nedić, koji je izgradio duhovni, materijalni i civilizacijski sklop Tolise, samostana, crkve i ne manje vrijednog posebnog bibliografskog carstva. Uspomenu na njih uklesali ste u granit, stavili na papir i utisnuli u nevidljivi mitski svijet mikročipova u srce interneta, dostupno svakome   Stoga, budite ponosni na to što imate ovdje, kao što sam i ja večeras, koji stojim ovdje pred snagom povijesti, nesalomljivom voljom i tradicijom Tolise i vas samih“, kazao je Srećko Marijanović u svom obraćanju. Književnu večer su upotpunile Ivona Dominković i Matea Pejić, izvodeći glazbene pop uspješnice.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više