spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu upriličeno obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja HVIDR-e HVO HB

U Domaljevcu upriličeno obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja HVIDR-e HVO HB

U Domaljevcu je danas upriličeno obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja HVIDR-e HVO Herceg Bosna, koja čini 7 županijskih zajednica.  Program je bio u znaku pijeteta poginulim i umrlim braniteljima, a tim povodom predstavnici Zajednica i članovi Središnjice  HVIDR-a na čelu s predsjednikom Draganom Radićem, položili su vijenac i upalili svijeće na Središnjem Trgu kod Spomen obilježja u Domaljevcu. Uz izaslanstva braniteljskih udruga, u Domaljevcu su bili i gosti iz zakonodavne i izvršne vlasti iz ŽP, predvođeni predsjednikom Skupštine Blažom Župarićem i ministrom branitelja Ilijom Miškovićem, a u ime općinske vlasti nazočio je predsjednik OV Domaljevac Šamac Miroslav Piljić.

U izjavi za medije, predsjednik Glavnog odbora Ivo Pranjić, istaknuo je podatak da je Hvidra HVO Herceg Bosna nekada brojala 48 članica, a sada je u sustavu njih 35. –„Problem je da u sustavu nisu članice koje su u dijelu RS, ali i njih nekako okupljamo, jer kao organizacije ne mogu djelovati na svojim područjima, odnosno u općinama Šamac, Modriča, Derventa i Brod“, kazao je Pranjić i dodao. –„Danas je Dan državnosti RH, a svi znamo na koji način RH skrbi o najtežim stradalnicima Domovinskog rata. Izmjenama zakona u RH trebalo bi se pokrenuti pitanje rješavanja statusa branitelja stradalnika, koji nisu umirovljeni po osnovu ranjavanja. Time se otvara prostor i za buduće pregovore i rješavanje njihovih pitanja“, poručio je Ivo Pranjić.   

Što se tiče stradalnika HVO-a u Domovinskom ratu, predsjednik HVIDR-e HVO Herceg Bosna Dragan Radić, uz ostalo je kazao kako nisu zadovoljni njihovim statusom, pogotovo u BiH, ali ističe kako ima naznaka da će s novim rukovodstvom države, doći do poboljšanja stanja. –„Dobrim dijelom smo zadovoljni s rješavanjem braniteljskih pitanja u RH, a nadamo se da će izmjenom zakona i ostalim pripadnicima HVO-a biti omogućeno podnošenje zahtjeva, izlazak na komisiju i ostvarivanje trajnih prava. Sve u svemu, zadovoljni jesmo, ali može i bolje“, kazao je predsjednik Dragan Radić.  

Nakon obilaska Spomen sobe 104. HVO brigade, održana je svečana sjednica Glavnog odbora, na kojoj su potvrđeni dva dopredsjednika predsjedništva Hvidre HVO HB i dva dopredsjednika Glavnog odbora. Okupljanje je završilo svečanim domjenkom u lovačkom domu Lovne udruge „Kuna“ Domaljevac, uz druženje članova svih Središnjih tijela Zajednice županijskih zajednica Udruga i članova Hvidre HVO Herceg Bosna.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više