spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVrhunskom smotrom foklora završeni 17. Dani Tolise 2023

Vrhunskom smotrom foklora završeni 17. Dani Tolise 2023

Velikom smotrom folklora na otvorenom uz nastup 13 KUD-ova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz domaćinstvo KUD-a Kralj Tomislav Tolisa, te svečanom večerom uz dodjelu zahvalnica,  sinoć su u Tolisi završili još jedni Dani Tolise, kulturno-umjetničko-sportska manifestacija koja je u svom 17.izdanju priredila najbogatiji program do sada. Ove godine manifestacija je bila u znaku 200. obljetnice osnutka prve Pučke škole u BiH, koju je upravo u Tolisi osnovao fra Ilija Starčević, a upravo njemu posvećena je monografija „Svjedok svjetlosti“, koju je priredio prof. Mate Nedić.

Pored promocije ove monografije, koja je organizirana u suradnji s Franjevačkim samostanom Tolisa, ovogodišnji Dani Tolise donijeli su i dramsku radionicu „U mojoj školi“,  likovnu koloniju „Prva Pučka škola u boji“ te izložbu slika Posavski motivi s prošlogodišnje likovne kolonije, zatim dodjelu prestižne književne nagrade „fra Martin Nedić“, kojom se okitio pisac Srećko Marijanović iz Stoca.

Tijekom sedam dana trajanja manifestacije organizirano je i natjecanje u gađanju glinenih golubova, šahovski turnir i Memorijalni odbojkaški turnir Čarli-Žiri, natjecanje u starim sportovima, biciklijada, etno koncert uz nastup Lidije Bajuk, gastro natjecanja u pripremi pogače, čobanca i fiša, promocija piva domaćih pivara i najraskošniji dio programa smotra folklora, kojom je spušten zastor na 17. Dane Tolise 2023.  

Zaklada Terra Tolis i Organizacijski odbor odradili su vrhunsku zadaću i u tjedan dana trajanja manifestacije prikazali vrlo kvalitetan i zanimljiv kulturno-umjetnički-gastro i sportski program za sve uzraste. Ovom manifestacijom žele sačuvati bogate tradicijske vrijednosti, kulturu i baštinu svojega kraja, a njihovu namjeru i značaj manifestacije prepoznala je i predsjednica F BIH Lidija Bradara koja je bila visoka pokroviteljica i koja je otvorila ovogodišnje Dane Tolise. To su prepoznali i Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Središnji Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Grad Orašje te Vlada ŽP i Centar za kulturu Orašje kao i brojni sponzori. Zahvaljujući medijskim pokroviteljima, među kojima je bila i Radiopostaja Orašja, glas i slika sa svih sadržaja preneseni su u svijet, tako da su Dani Tolise već davno izišli iz lokalnih okvira. Po završetku ovih, pripremaju se planovi za nove Dane Tolise, pa za organizatore nema odmora ni nakon ovako zahtjevnog projekta. Dok su trajali ovogodišnji sadržaji, dogovarale su se nove ideje i sadržaji koje će Zaklada Terra Tolis i Organizacijski odbor s ponosom predstaviti iduće godine, kazao je predsjednik Daniel Dominković. Iznimno zahtjevan projekt ne bi uspio bez sjajne organizacije i angažiranosti svih, blizu 40-ak članova Organizacijskoga odbora, kao i brojnih volontera koji su bili na dispoziciji kroz sve dane trajanja manifestacije, a njih je osim iz Tolise bilo i iz drugih mjesnih zajednica s područja grada Orašja i općine Domaljevac-Šamac. Tolisa se ovim projektom velikim slovima upisala u turističku kartu grada Orašja, a još značajnije kao istinski čuvar i baštinik bogate tradicije i kulture svojega kraja. Čestitke Zakladi Terra Tolis i svim Tolišanima!

FOTO: Tolisa info

spot_img

najnoviji članci

istražiti više