spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMeđunarodni nogometni turnir za mlade, u Orašju privukao 53 momčadi s više...

Međunarodni nogometni turnir za mlade, u Orašju privukao 53 momčadi s više od 600 igrača iz regije

Grad Orašje proteklog je vikenda bio središte omladinskog nogometa, a povod je bio sada već tradicionalni „2. Međunarodni nogometni turnir HNK Orašje 2023“, na kojem je svoje nogometno umijeće iskazalo više od 600 dječaka i djevojčica iz 15-tak gradova BiH i RH. Na terenima stadiona GOL, nastupile su 53 momčadi sa generacijama igrača 2012., 2013., 2014. i 2015. godište. Revija mladih nogometaša okupila je veliki broj ljubitelja nogometa, ne samo s prostora oraške Posavine, nego i susjedne Slavonije, te Distrikta Brčko, Semberije i Tuzlanske županije. Brojni su stigli u grad na Savi kako bi svjedočili sportskoj manifestaciji namijenjenoj mladima, a u svrhu napretka mlađih uzrasta kroz sport, natjecanje, druženje i igru. Na turniru je prikazana kvalitetna i borbena igra svih sudionika, što svakako predstavlja ohrabrenje za budućnost nogometa u BiH. Sudionicima ovakvih turnira pruža se nezaboravno iskustvo, a najveće priznanje ovom turniru je zadovoljstvo svih ekipa koje će se zasigurno vratiti i naredne godine.

U oraškoj školi nogometa ističu kako su ovakvi turniri jedini izlaz za klubove u cijeloj regiji koji nemaju sredstva za ulaganje u profesionalni nogomet. Treneri iz velikog broja klubova su jedinstveni u poruci da se klubovi moraju okrenuti mlađoj djeci, od njih stvarati igrače i transferirati dalje kako bi klubovi mogli preživjeti. Smatraju kako je to jedini izlaz za cjelokupan nogomet na široj regiji od Tuzle i Doboja, do Orašja i Brčkog, pa i u susjednoj RH.  -U sve navedeno se možemo uvjeriti pogledom u susjednu Republiku Hrvatsku, čija reprezentacija je druga na svijetu, a njihovi klubovi rade na isti ili sličan način, kazao je član Organizacijskog odbora turnira i jedan od trenera u Školi nogometa HNK Orašje Ivan Dominković.

Nogometna škola  HNK Orašje predstavila se u sve četiri kategorije sa 7 ekipa i nastavila tradiciju osvajanja medalja. Zvuči možda lagano kad se spomene “tradicija osvajanja”, ali u praksi je to puno drugačije i nikada nije lako doći na pobjedničko postolje. U vrlo jakoj konkurenciji najbolje se pokazala  generacija 2015. godište koja je osvojila prvo mjesto, dok se generacija 2013-to, okitila brončanim medaljama. Još dvije selekcije oraških igrača bile su blizu borbe za medalju. Generacije 2012. i 2014. stigle su do četvrtzavršnice, dok je kapetan generacije 2015. Marko Filipović proglašen najboljim igračem turnira, stoga je sveukupna ocjena više nego dobra.

U kategoriji generacije 2012. prva tri mjesta su zauzele ekipe ŠN Šampion Brčko, ŠN Perfekt Srebrenik i Ilićka Brčko. Pobjednički naslov u generaciji rođenoj 2013. pripao je momčadi Bambi Tuzla, a slijede Graničar Županja i HNK Orašje.  Kod igrača 2014. godište slavio je Graničar Županja, ispred ŠN Ačko Doboj i Radnički Županja.  Momčad HNK Orašje, generacija 2015. u finalu je sa 1:0 pobijedila Zenit iz Bijeljine, a treća je bila Ilićka Brčko.

Priznanja su dobili i najbolji u pojedinačnoj konkurenciji. Generacija 2012: Najbolji vratar Dragan Nikić- Ilićka Brčko, najbolji strijelac Ajnur Tursunović -ŠF Šampion, najbolji igrač Amar Kurbašić -ŠF Perfekt. Generacija 2013: Vratar Armin Osmanović -Bambi Tuzla; Strijelac Noa Juzbašić -Graničar Županja; Igrač Ivano Beširović -Bambi Tuzla.Generacija 2014: Vratar Alen Matijević -Radnički Županja; Strijelac Šimun Galović – Graničar Županja; Igrač Danin Halilović -Ačko Doboj.Generacija 2015: Vratar Filip Jeremić -Ilićka Brčko; Strijelac Stefan Vujić -Zenit Bijeljina; Igrač Marko Filipović -HNK Orašje.

Domaćini su još jednom potvrdio uspješnost organizacije iznimno zahtjevnog projekta i svojim radom i ozbiljnošću se pozicioniraju na razinu najkvalitetnijih turnira za djecu u ovoj regiji. Pohvale stižu od svih sudionika, od igrača u svim generacijama, gdje je bilo jako puno  kvalitetnih i perspektivnih, do trenera koji svoje bogato nogometno znanje prenose na mlade.  -Rezultate uspješnog rada sigurno ćemo vidjeti u narednih nekoliko godina, gdje će se ovi mladi igrači pozicionirati čak i po reprezentativnim selekcijama. Neću pretjerati ako kažem da su među ovom djecom budući nogometni znalci, neki novi Modrić, Livaković, Džeko, Krunić i druge zvijezde koje oduševljavaju igrom na europskim travnjacima. Turnir je okupio toliki broj dječaka da će iz ovog kvantiteta sigurno izrasti dosta kvalitetnih igrača koji će završiti u ligama petice ili reprezentacijama i živjeti od nogometa, s optimizmom je istaknuo Dominković.

Slično razmišljaju i brojni treneri koji su doveli svoje ekipe, ali ističu kako imaju veliki problem sa infrastrukturom na brojnim terenima u BiH. -Posjećujemo dosta turnira u BiH i izvan zemlje i mogu reći da je Oraški turnir jako dobro organiziran, osigurani su idealni uvjeti i zbog toga je ušao u kalendar naših nastupa. Sudjelovanje na turniru za djecu znači jako puno, od socijalizacije, druženja i drugih bitnih stvari za njihov razvoj. Pobjede i porazi su sastavni dio igre, stoga učimo djecu kako sve to da prihvate. Mi treneri se trudimo da s tribina dolazi pozitivna slika kroz podršku uglavnom roditelja, ali bez psovki i omalovažavanja. Djeci je potrebna podrška da se bave bilo kojim sportom, da se maknu s interneta i ulice, a glavnu ulogu u tome imaju roditelji. Voze ih na turnire i bodre ih, uz njih su kada se slavi, a kada izgube idu s njima kući i oni ih tješe. Nezaobilazan su faktor kojem se moramo zahvaliti, naglasio je Alen Gušo voditelj i osnivač Škole nogometa Šampion Brčko.   

Pokale i medalje za četiri prvoplasirane ekipe u svim kategorijama, kao i prigodne pokale za najboljeg igrača, strijelca i vratara, uručili su Mato Neretljak, Slaven Damjanović, Ozren Galović, Ivan Dominković, Ivo Ivkić, Miroslav Đurić, Iljo Dominković i Stanko Vincetić. 

Organizatori su izrazili zahvalnost sponzorima, donatorima, suradnicima u tehničkoj organizaciji turnira i službenim osobama iz NSPŽ. Veliki broj volontera je dva dana bio neumoran u praćenju turnira i preciznom vođenju evidencije o učinku momčadi na ukupno 110 odigranih utakmica. Cjelokupno ozračje na turniru bilo je na visokoj razini, ponašanje sudionika za primjer, a tijekom turnira nije zabilježen ni jedan incident. Najveću zahvalu domaćini su uputili svim sudionicima turnira, uz poruku “Vidimo se ponovno iduće godine”. Veliki broj sponzora je pomogao organizaciju turnira, a glavni pokrovitelji su bili Vlada Posavske Županije i Grad Orašje.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više