spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVrhunski tim liječnika KBC-a Osijek posjetio ŽB u Orašju, pacijenti s moždanim...

Vrhunski tim liječnika KBC-a Osijek posjetio ŽB u Orašju, pacijenti s moždanim udarom iz ŽP idu na liječenje u Osijek

Eminentni tim neuroloških stručnjaka iz Osječkog KBC-a posjetio je danas Županijsku bolnicu u Orašju, gdje su za djelatnike ove zdravstvene ustanove održali edukaciju i predstavili projekt zbrinjavanja pacijenata s akutnim moždanim udarom. Posjet osječkih liječnika početak je unaprjeđenja 30-ogodišnje uspješne suradnje ove dvije zdravstvene ustanove, čime su se stvorili  uvjeti za najsuvremeniji postupak u liječenju pacijenata s ovom dijagnozom.

Doc. prim. dr. sc. Stjepan Jurić, dr. med., specijalist neurolog i subspecijalist epileptologije istaknuo je kako se konkretno radi o najmodernijem načinu liječenja jedne vrste moždanog udara i to ishemijskog MU, što znači samo dijela bolesnika koji zadovoljavaju kriterije za tu vrstu postupka. „U KBC-u Osijek to se već radi unutar tri godine, s malom pauzom za vrijeme COVID 19 epidemiološke krize. Sedam bolnica u Slavoniji i Baranji koje gravitiraju KBC-u Osijek šalju redovito pacijente s akutnim moždanim udarom na zbrinjavanje na takav način, pa nema razloga da i populacija koja živi u ovoj županiji ne bude liječena na ovaj način u KBC-u Osijek“, ustvrdio je dr Jurić.

KBC Osijek je prije tri godine, kao zadnji od četiri velika centra u Hrvatskoj,  počeo provoditi postupak mehaničke trombektomije za liječenje pacijenata sa svježim moždanim udarom. Doc.dr.sc Tajana Turk, intervencijski radiolog KBC Osijek pojašnjava kakav je to postupak. „Mi kroz jednu malu rupicu od tri do pet milimetara u području prepone ulazimo u krvožilni sustav, znači u krvnu žilu u području prepone, dolazimo do mozga i tamo mehanički izvlačimo ugrušak van, koji je doveo do moždanog udara, do začepljenja krve žile. Mi ga nastojimo izvući i na taj način omogućiti da mozak ponovno dobiva krv i da se pacijent, nadamo se, i oporavi. Dogovor je da se taj postupak u Osijeku počne provoditi i za pacijente koji gravitiraju u bolnici u Orašju“, kazala je dr Turk.

Uz njih dvoje, u Orašje je stigao i doc.dr. sc. Mihael Mišir, voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje s Jedinicom za liječenje moždanog udara u KBC-u Osijek. „Cilj nam je donijeti najnovije suvremene svjetske metode u liječenju moždanog udara i unaprijediti našu suradnju, koja je do sada uvijek bila dobra. To su najmodernije tehnike u principu u otvaranju začepljene krvne žile u mozgu i time sprečavanja moždanog udara da se razvije. Mislim da je metoda, jako dobra, provodimo je već tri godine u Osijeku s dobrim rezultatima i ovo je jedan samo nastavak naše dosadašnje vrlo uspješne suradnje s bolnicom u Orašju“, poručio je dr Mišir.    

Županijska bolnica Orašje je prije tri godine započela ovu priču s KBC-om Osijek, ali je zbog pandemije Covida morala stati. Prim. dr Perica Jelečević, ravnatelj Županijske bolnice Orašje kazao je kako su još prije tri godine bili na pripremnom dogovoru i predavanju u KBC-u Osijek, i evo sada je došao trenutak da se puno ozbiljnije uđe u ovaj projekt te naglasio benefite za naše pacijente. „To znači najsuvremeniji način i metodu liječenja moždanog udara. Naravno, ne odnosi se na sve vrste moždanog udara, ali uz određene kriterije našim pacijentima se omogućava pristup ovoj metodi liječenja. Ja sam na određen način zadovoljan i sretan što imamo ovakve eksperte, mogu slobodno reći evropske eksperte koji su došli kod nas u Orašje i mislim da će pored Mostara, gledano na čitavu Bosnu i Hercegovinu, ova metoda sada biti dostupna i našim pacijentima iz ŽP“, sa zadovoljstvom je ustvrdio ravnatelj dr Jelečević.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više