spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiViše od 700 mladih nogometaša nastupilo na turniru u Orašju

Više od 700 mladih nogometaša nastupilo na turniru u Orašju

Više od 700 mladih nogometaša iz BiH, RH i Austrije, uzrasta 2013, 2014, 2015 i 2016. godište, sudjelovalo je na 3. Međunarodnom nogometnom turniru „HNK Orašje 2024“.  Dvodnevni turnir je donio brojna uzbuđenja i pokazao da nogomet spaja ljude i da su mladi talenti budućnost našeg sporta. Mladi nogometaši su imali mogućnost pokazati svoje vještine i strast prema nogometu, a na koncu je sve proteklo u sportskom duhu. Sve utakmice je obilježila korektna igra i sportsko nadmetanje, a poraženi su sportski podnijeli poraze, jer očito je da su mališani naučeni kako su i porazi  sastavni dio igre. Ovakvi turniri su višestruko korisni, ističu voditelji ekipa, jer mogu donijeti zabavu, masovnost djece, druženje roditelja, kao i nova poznanstva. Smatraju kako svaki klub u BiH treba organizirati slične turnire, jer će se djeca kroz njih pravilno i sportski razvijati, pozitivno razmišljati i stjecati radne navike, potrebna prijateljstva i međunarodna iskustva.

Po završetku turnira domaćini nisu skrivali zadovoljstvo uspješnom organizacijom, a također i odličnim rezultatima koje su postigli dječaci iz Škole nogometa HNK Orašje. Bili su pobjednici u dvije kategorije i potvrdili da su igrači tehnički vrlo dobri, fizički spremni, uigrani i željni dokazivanja. Generacija 2015. godište osvojila je pobjednički pokal i zlatne medalje, a u klubu ističu kako je ova generacija prethodnoj godini sudjelovala na 13 turnira i sa 12 se vratila s odličjima. U Orašju su ponovno briljirali i nadmoćno osvojili prvo mjesto, a u reprizi prošlogodišnjeg finala pobijedili Zenit iz Bijeljine sa 3:1. –„Marko Filipović je bio najbolji strijelac turnira, ali moram istaknuti vratara Ljubišu Avramovića koji je čudo od djeteta na golu i van serijski talent za vratara koji je primio svega 2 gola na turniru. Posvetio se nogometu uz ogromno odricanje, dolazi na treninge iz mjesta udaljenog 30-tak km od Orašja i putuje s nama na utakmice. Po meni, ovi dječaci su među dvije-tri ekipe u BiH u svojoj generaciji“, poručio je trener Ivan Dominković.

Zlatom su se okitili i dječaci 2014. godište, koji su u dramatičnoj finalnoj utakmici pobijedili Radničkog iz Županje nakon izvođenja penala, rezultatom 11:10. Susret je završio rezultatom 1:1, nakon čega je uslijedilo raspucavanje penala u 11 serija, da bi vratar domaćih Arijan Đogić fantastičnom reakcijom obranio udarac, nakon čega je Eman Arnautalić poentirao za veliko slavlje mladih igrača Orašja. –„Za najboljeg igrača proglašen je Arnautalić, koji je godinu mlađi i prvog dana je bio igrač s najviše postignutih pogodaka. Izniman talent, vrijedno dijete i osoba za primjer, stoga sam uvjeren da će izrasti u odličnog igrača“, ustvrdio je Dominković.

Voditelj turnira Ivan Dominković, ističe kako turnir raste iz godine u godinu, zanimanje je sve veće, a sada im se javljaju i ekipe iz inozemstva, što prije nije bio slučaj. –„Okupiti 53 ekipe za jedan vikend je veliki uspjeh za našu sredinu, za razliku od prethodnih godina kada smo se sami morali pozicionirati na mapi dječjih turnira, koja je sada ogromna. Možemo zahvaliti što imamo izuzetno dobru infrastrukturu, mlade i ambiciozne ljude koji vole svoj posao i ovaj klub, pa sam uvjeren da turnir ima jako lijepu budućnost“, kazao je Dominković i nastavio. –„Kvaliteta je svake godine sve bolja, gledanost nas u potpunosti zadovoljava, a samo prvi dan utakmice je pratilo više od tisuću gledatelja, što je jako velika brojka za Grad Orašje. Ugostili smo i jednu ekipu iz Beča koja je još prošle godine poslala prijavu, nakon što su čelnici kluba pratili turnir u Orašju i bili oduševljeni organizacijom. Najavili su dolazak i iduće godine i dovest će još ekipa iz Austrije, a u tamošnjim klubovima trenira veliki broj djece naših Hrvata iz Posavine. Na ovakvim turnirima se doista može uživati u nogometu kakvog prezentiraju mlađi uzrasti“, naglasio je Ivan Dominković.

U razgovoru je naglasio kako svaki turnir započinju s velikim ambicijama, jer su svjesni svojih kvaliteta, ali kaže kako se trebaju posložiti brojne kockice da bi stigli do pobjedničkog postolja. –„Njihova snaga je u zajedništvu koje ne smijemo zanemariti. Puno njih ide u istu školu, pa čak i u isti razred, posjećuju se, druže se van treninga i odlaze na rođendane jedni drugima. Imaju veliku podršku svojih roditelja, koji uz puno odricanja poklanjaju svoje slobodno vrijeme. Velika su podrška i nama trenerima, dovoze djecu na treninge i odlaze s nama na turnire. Njihovi rezultati zasigurno će biti ogroman poticaj za još bolji rad, bez obzira jesu li uspjesi ekipni ili individualni. Nakon ovoga uspjeha očekujemo da će porasti upis novih članova, jer mlađi već sada vide idole u ovim dječacima“, poručio je Ivan i dodao kako se ne može umanjiti ni uspjeh ekipe 2013. godište, koja je nesretno ispala u četvrtzavršnici od Marsonije, ali je zaslužila puno više.  

Na turniru u Orašju bio je i bivši reprezentativac BiH Gradimir Crnogorac, danas u svojstvu koordinatora Škole nogometa Bambi Tuzla, kojeg smo zapazili  u prijateljskom druženju sa bivšim suigračem iz reprezentacije BiH Markom Topićem.  –„Svake godine se odazivamo, a na ovaj vrlo jak međunarodni turnir u Orašju doveli smo dvije generacije. Danas je teško postati nogometaš, ali djeca imaju fenomenalne uvjete i priliku da se pokažu. Netko će sigurno primijetiti njihovu kvalitetu i ništa nije nemoguće da iz ovakvih generacija izrastu igrači kalibra Đeko ili Modrić, jer znamo kakvi su to igrači i što su uradili za nogomet u svijetu“, naglasio je Crnogorac.

Organizatori su podijelili veliki broj nagrada za najuspješnije ekipe i pojedince, a priznanja su uručili sportski djelatnici Iljo Dominković, Stamenko Ćošković, Mato Neretljak, Miroslav Đurić, Gradimir Crnogorac, Ivan Dominković i Bakir Beširević.  Kako bi pokriti sve financijske troškove, izrazili su zahvalnost Vladi ŽP,  brojnim sponzorima i NSPŽ Orašje koji je odredio suce za vođenje utakmica.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više