spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVeleposlanstvo Republike Poljske uručilo medicinsku opreme Županijskoj bolnici Orašje

Veleposlanstvo Republike Poljske uručilo medicinsku opreme Županijskoj bolnici Orašje

U Županijskoj bolnici u Orašju, u nazočnosti Veleposlanika Republike Poljske u BiH Jaroslava Lindenberga, danas je održana primopredaja medicinske opreme u sklopu projekta Poljske razvojne pomoći. Domaćini visokom gostu iz Poljske bili su ravnatelj bolnice prim. dr. med. Perica Jelečević i dr. Mara Marković specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, ujedno i voditelj Službe za fizikalnu medicinu u Županijskoj bolnici u Orašju, uz koju su bili i djelatnici Službe, te predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i ministar zdravstva u Vladi ŽP Damir Živković.  

Veleposlanik Lindenberg je kazao kako su prije nekoliko godina krenuli sa projektom razvojne pomoći, a na početku to je bilo fokusirano za opremu školama, odnosno dječjim vrtićima. –„Pandemija je pokazala da u BiH postoje velike potrebe u okviru zaštite zdravlja stanovništva i to je bio razlog da se Veleposlanstvo Republike Poljske u BiH fokusiralo na opremu za bolnice i Domove zdravlja u manjim sredinama kao Orašje, jer je u velikim gradovima poput Sarajeva, Banja Luke ili Mostara, situacija puno bolja. Ove godine Poljsko Veleposlanstvo je imalo mogućnost realizacije 8 projekata u cijeloj BiH i svi projekti su u pojedinačnoj vrijednosti oko 25-26 tisuća eura i to je 50 tisuća KM zbog našeg zakona o javnim nabavkama“, kazao je Veleposlanik Republike Poljske u BiH Jaroslav Lindenberg.

Dr. Mara Marković je zahvalila Veleposlaniku Republike Poljske u BiH na vrijednoj donaciji opreme koja će, kaže biti jako korisna za sve pacijente na ovom odjelu. U opremi je uz ostalo stol za trakciju kralježnice,  kinetek, vakum aparat, razboj i dosta opreme za kineziterapiju  što će u velikoj mjeri poboljšati usluge rehabilitacije pacijenata.  Dr. Marković je naglasila kako više obrađuju ambulantne pacijente, ali isto tako i na odjelu. –„Radimo ranu postoperativnu rehabilitaciju, tako da će nam dobro doći aparat kinetek za pacijente koji su na kirurgiji. Dnevno na ambulantnoj fizikalnoj terapiji imamo od 30 do 40 pacijenata“, kazala je uz ostalo dr. Mara Marković. 

Nakon potpisivanja dokumenata o primopredaji, ravnatelj bolnice dr. Perica Jelečević je gostu iz Poljske uručio prigodne darove, a potom su zajednički posjetili Muzej „Vrata Bosne“ u Franjevačkom samostanu Tolisa.   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više