spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana I. izvanredna sjednica Skupštine ŽP u novom sazivu

Održana I. izvanredna sjednica Skupštine ŽP u novom sazivu

Današnja Prva izvanredna sjednica Skupštine ŽP, održana u novom sazivu, protekla je sa jednoglasnom potporom zastupnika za sva tri financijska akta, kako Županije Posavske, tako i Službe za upošljavanje, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP. Izmjenama i dopunama županijskoga proračuna za ovu godinu, planirani prihodi, primici i financiranje, kao i rashodi i izdaci iznose 58. milijuna 756.610 KM i u odnosu na prošle izmjene i dopune, uvećani su u apsolutnom iznosu za 682.225 KM ili 1,17 posto.  Uvećana sredstva će po riječima ministra financija Mije Stanića, prije svega biti raspoređena prema socijalnim kategorijama, ministarstvu poljoprivrede i prema braniteljima. Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić je u izjavi za medije pojasnio kako je razlog donošenja Drugih izmjena i dopuna županijskog proračuna za ovu godinu u tome što dolazi kraj godine i ovdje se uglavnom radi o tehničkom popravcima Proračuna. -On će biti uzorak za izradu Proračuna za 2023. godinu i očekujem da ćemo do konca ove godine donijeti i usvojiti novi Proračun“, poručio je Župarić.   

Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Službe za upošljavanje ŽP, također je dobila jednoglasnu potporu zastupnika. Ravnatelj Luka Jurić je kazao kako je rebalans urađen isključivo iz razloga što se federalna Vlada po prvi put pojavljuje kao sufinancijer određenih projekata. Radi se o sredstvima Vlade FBiH u iznosu 217.600 KM za pomoć neuposlenim osobama, koja će biti isplaćena krajnjim korisnicima do 22. prosinca ove godine, a dio će biti usmjeren i za osobe kojima je potreban dokup staža. 

Odluka o davanju suglasnosti na Druge izmjene i dopune financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP za ovu godinu, usvojena je jednoglasno sa 20 glasova zastupnika, a Prijedlog je obrazložio ravnatelj Zavoda Josip Vidović. Vidović je kazao kako je financijski plan uvećan za oko 860.000 KM, a sredstva će, kaže Vidović, u najvećoj mjeri biti usmjerena na povećanje esencijalne liste lijekova, za nabavku ortopedskih pomagala i za financiranje banjskog liječenja i to je ono od čega naši osiguranici imaju najveće koristi. –„Dio sredstava će biti iskorišten za saniranje stanja u našim zdravstvenim ustanovama i vjerujem kako će im to dobro doći kako bi narednu godinu otpočeli na znatno zdravijoj osnovi“ kazao je u obraćanju medijima predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.    

spot_img

najnoviji članci

istražiti više