spot_img
22 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"U susret jeseni", izložba kreativnih radova Dubravke Stojanović

“U susret jeseni”, izložba kreativnih radova Dubravke Stojanović

„U susret jeseni“, nova je izložba naše sugrađanke Dubravke Stojanović, kojom samozatajna umjetnica najavljuje dolazak jednog od najljepših godišnjih doba. Od eksponata, na izložbi prevladavaju prirodne, svježe ubrane zlatno žute bundeve, koje je sama oslikavala, ali mora kaže zahvaliti susjedi Mandi Živković, koja ih je proljetos posadila specijalno za nju, s obavezom da ih iskoristi za izložbu. –„Nekoliko bundeva sam načinila od novinskog papira i kartona, te od plastičnih boca koje sam obojila u aktualne jesenske boje. Također sam postavila umjetno voće i povrće, koje za razliku od bundeve, brže propada, pa sam izostavila svježe primjerke“, kaže Dubravka, a na pitanje odakle crpi ideje i koji bi eksponat izdvojila kao najdraži, Dubravka je kazala kako ideje sama smišlja i prst uperila u muškarca koji se ističe kao najveći od eksponata i kojeg je načinila od bundeve.

–„Svake godine se trudim da bude nešto drugačiji i da privuče pažnju na sebe. Također je interesantna glava od bundeve, na kojoj su usta od feferona, a nos od paradajza. Zadovoljstvo mi je kada vidim posjetitelje da zastanu na ulici i komentiraju izložbu, a obavezno je i fotografiranje. Susjedima je simpatična moja kreativnost, a zadnjih godina redovito navrate i posjetitelji iz Hrvatske, jer je i lokacija atraktivna, na ulazu u grad Orašje. Upravo mi takvi detalji svake godine daju novu snagu i motiviraju me da ustrajem u svojoj maštovitosti i idejama koje su mnogima simpatične“, naglasila je Dubravka i podsjetila nas kako je prošlo oko 15 godina kada je najprije počela raditi izložbe sa Uskrsnim motivima, potom i Božićnim, a prije 10 godina se rodila ideja da započne izlagati i oslikavati bundeve.

Neizostavnu i uhodanu pomoć duguje suprugu Iliji koji priskoči kada su u pitanju fizički zahtjevni poslovi, te vrijednoj susjedi Mandi koja pomaže u idejama, ali i svakoj drugoj pomoći, jer Dubravka radi samo s jednom rukom, budući je bez lijeve ruke ostala tijekom bombardiranja Orašja u Domovinskome ratu. Na rastanku nam je kazala kako je već započela smišljati ideje za Advent i novu Božićnu izložbu za koju kaže, ozbiljno planira urediti veći broj kućica, kao pravi Betlehemski gradić. –„Imam dosta slobodnog vremena, uvijek sam bila kreativna i volim obradovati ljude da se oduševljavaju mojim radovima. Prije sam se okušala kroz slikanje na platnu, ali sam odustala, jer to se ne može izložiti i postaviti vani da ljudi vide. Uz sve kućne poslove i pripremu izložbi, dosta sam aktivna u Udruzi umirovljenika Grada Orašja, gdje se mi žene redovito sastajemo ponedjeljkom. Družimo se, pričamo svatko svoje priče, pronađemo zanimljivu temu,  igramo tombolu, a znamo i zapjevati pjesmu kojoj svi uživamo. Ipak, na nama se osjete godine, sve nas je manje, ali se priključuju i mladi“, poručila je na rastanku Dubravka Stojanović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više