spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDeblokiran promet na Graničnom prijelazu Orašje-Županja

Deblokiran promet na Graničnom prijelazu Orašje-Županja

Nakon šest i pol sati blokade, Granični prijelaz Orašje – Županja otvoren je za promet. Na deblokadu granici prosvjednici su se odlučili nakon današnjeg sastanka s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH Kemalom Hrnjićem u Orašju.

Prvotno, poljoprivrednici nisu bili zadovoljni ponudom koju je dao ministar Hrnjić da će sredstva za pšenicu osigurati u roku od 30 do 45 dana, zbog čega su traktori i dalje ostali na blokadi. Međutim, nakon međusobnih pregovora kod Graničnog prijelaza, prosvjednici su se ipak odlučili povući s ceste. Kako su kazali medijima, u utorak 12. rujna predstavnici Udruge poljoprivrednika idu u Sarajevo na potpisivanje dokumenta o isplati 2,5 milijuna KM za pšenicu rod 2022/2023.g.

Na današnjem sastanku u Orašju, uz ministra Hrnjića, nazočili su predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić i Ivo Vincetić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a u ime poljoprivrednika Perica Marošević predsjednik Udruge poljoprivrednika „Orašje“, Juro Kopačević predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Žito“ Odžak i Vlado Džoić predstavnik poljoprivrednika. Ministar Hrnjić je u izjavi za medije,  nakon sastanka uz ostalo kazao: „Svi smo svjesni situacije da rebalans proračuna FBiH nije prošao na sjednici Parlamenta i u Domu naroda Federalnom Parlamenta, pa se nije uspio realizirati plan od 2,5 milijuna KM za poljoprivredu, koje smo u razgovorima obećali da ćemo proslijediti proizvođačima pšenice. Ministarstvo poljoprivrede je pokušalo iz svojih sredstava iznaći dodatna sredstva da se pomogne proizvođačima pšenice i u tom smislu smo osigurali novih 1,7 milijuna KM da pomognemo, međutim to nije bilo dovoljno proizvođačima. Danas smo obećali da ćemo iz sredstava iznaći 2,5 milijuna, kako smo prvobitno i obećali, ali smo pojasnili da nam treba nekih mjesec i pol dana da sve prođe zakonske procedure, kako bi taj novac bio operativan za poljoprivredne proizvođače. Dakle, sredstva su u proračunu Federacije, a mi ćemo pokušat iskoristiti sve zakonom predviđene procedure i napraviti da ona budu operativna za nekih manje od dva mjeseca“, kazao je ministar Kemal Hrnjić u izjavi za medije nakon sastanka u Orašju. Zamolio je poljoprivredne proizvođače da odblokiraju putne pravce radi normalizacije života ljudi koji tu žive, rade i putuju, a da razgovore u vezi sa zahtjevima nastave u okvirima nadležnih institucija, navode u priopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nešto prije 18,30 sati promet svih vozila graničnim prijelazom Orašje-Županja je u potpunosti normaliziran.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više