spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU sklopu Dana Tolise održana promocija knjige "Toliški kraj na starim geografskim...

U sklopu Dana Tolise održana promocija knjige “Toliški kraj na starim geografskim kartama”

U prepunoj kongresnoj dvorani Muzeja „Vrata Bosne“ toliškog samostana, večeras je održana promocija knjige „Toliški kraj na starim geografskim kartama”, autora Marka Matolića i Siniše  Zlatarevića. Riječ je o publikaciji u kojoj se nalaze 23 geografske karte nastale u razdoblju od 13. do 19. stoljeća, a na kojima je prikazan prostor na  kojemu se danas nalazi Tolisa i njezina uža okolica. Knjigu su predstavili autori Marko Matolić i Siniša Zlatarević te recenzent knjige, Miroslav Neretljak.  

Petnaest ili dvadeset minuta predstavljanja knjige autora Matolića prošlo je u treptaju oka. Teško je izdvojiti nešto zanimljivo jer je sve bilo zanimljivo. S Markom smo krenuli u putovanje vremenom – od najstarije sačuvane karte koja prikazuje naš kraj iz druge polovica četvrtog stoljeća – Peutingerove karte, pa sve do devetnaestog stoljeća. Osim tumačenja karata koje su se našle u knjizi bilo je tu i puno zanimljivih usputnih priča pa smo tako saznali i zašto su Tolišani napustili staru lokaciju Tolise 1788. godine. To ćemo izostaviti iz ovog članka, a za sve one koji nisu došli na predstavljanje knjige ostaje upitati nekoga tko je bio, nabaviti knjigu „Toliški kraj na starim geografskim kartama” iako nisam siguran da je ta informacija sadržana baš u ovoj knjizi. Ali sigurno jeste u jednoj od 12 objavljenih knjiga koje je ovaj plodonosan autor već uspio objaviti ili u jednoj od njegovih zanimljivih facebook objava.

Recezent knjige, profesor povijesti Miroslav Neretljak govorio je o ljudskoj potrebi za istraživanjem zavičaja, o važnosti knjige za naš kraj, a koautor Siniša Zlatarević, koji je bio zadužen za tehničku pripremu govorio je više o tehničkim izazovima u pripremi ove knjige te je naveo da su čak posegli i za servisima umjetne inteligencije za optimizaciju karata kako bi čitateljima pružili što kvalitetniji doživljaj. Siniša se osvrnuo i na izložbu fotografija „10 godina (obrane) od Milenijske poplave“ koja je postavljena u prostoru muzeja i dostupna je za razgledavanje.

rbt

Za glazbene predahe pobrinule su se naše provjerene snage – Ivona Dominković i Matea Pejić izvodeći uspješnice popularne glazbe – Ljubavi, Dođi i Volim osmjeh tvoj.

Izvor: portal Tolisa info

spot_img

najnoviji članci

istražiti više