spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a i 18.obljetnica 1. pješačke gardijske...

U Orašju obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a i 18.obljetnica 1. pješačke gardijske pukovnije OS BIH.

U Orašju je danas na prigodan način obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a i 18. obljetnica 1. pješačke gardijske pukovnije OS BIH. U spomen na sve poginule branitelje pripadnike HVO-a, poglavito sa prostora Bos. Posavine i grada Orašja, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Ministarstva branitelja ŽP i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Vlade i Skupštine ŽP, te Gradskog vijeća Orašje, zatim predstavnici OS BiH i branitelja iz RH. Opijelo za poginule, umrle i nestale pripadnike HVO-a s ovoga područja kao i sve stradalnike iz Domovinskog rata, molio je vojni kapelan fra Marinko Živković.

Hrvatsko vijeće obrane je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. HVO je osnovan 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan njegova utemeljenja. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH. Središnje obilježavanje Dana HVO-a predviđeno je u utorak 11. travnja u Mostaru.

U izjavi za medije, Marijan Arlović dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i jedan od organizatora obilježavanja značajnoga datuma iz novije povijesti, Dana HVO-a,  uz ostalo je podsjetio kako su branitelji u Domovinskom ratu časno odradili svoju povijesnu zadaću. –„Žrtve iz Domovinskog rata se ne smiju zaboraviti, a mi živi branitelji možemo poručiti kako je došlo vrijeme istine, ljubavi i pomirenja  i to nam je svima potrebno. Ujedno želim čestitati 31. obljetnicu Hrvatskoga vijeća obrane svim braniteljima i članovima njihovih obitelji, gdje god se oni danas nalazili“, kazao je Marijan Arlović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više