spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiEnergetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini

Energetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini

Europska unija je izdvojila milijardu eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju srednjoročnih i dugoročnih izazova energetske krize. Ova podrška ima dvije komponente i to trenutne podrške od 500 milijuna eura i srednjoročne od dodatnih 500 milijuna eura. Energetski paket podrške se finanxira iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) III i uključuje hitne,
kratkoročne i srednjoročne mjere s ciljem pomoći stanovništvu i privredi na Zapadnom Balkanu.
TRENUTNA PODRŠKA
Polovina sredstava iz paketa vrijednog milijardu eura predviđena je kao podrška u vidu bespovratnih sredstava za ugrožene obitelji u suočavanju s visokim cijenama, kao i mikro, malim i srednjim poduzećima i domaćinstvima u poboljšanju energetske efikasnosti. U okviru trenutne pomoći, Bosna i Hercegovina će dobiti 70 milijuna eura kroz proračunsku podršku, s planiranom distribucijom u tri komponente:
• Prva komponenta je pomoć ugroženim obiteljima u suočavanju sa posljedicama visokih cijena, uključujući i rast cijena energenata, sa izdvojenih 50 milijuna eura;
• Druga komponenta je podrška domaćinstvima u poboljšanju energetske efikasnosti, s izdvojenih 10 milijuna eura i
• Treća komponenta se odnosi na podršku mikro, malim i srednjim poduzećima u poboljšanju energetske efikasnosti za što će biti dostupno 10 milijuna eura.
SREDNJOROČNA I DUGOROČNA PODRŠKA
Realizacija preostalih pola milijarde eura iz paketa za Zapadni Balkan planirana je kroz grant sredstva za investicije za podršku energetskoj tranziciji i energetskoj nezavisnosti, kroz poboljšanje infrastrukture za plin i električnu energiju i interkonekcije uključujući i ukapljeni prirodni plin. Ovi grantovi će služiti i kao podrška izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i provođenju mjera energetske efikasnosti kao i poboljšanju sistema elektroprijenosa, grijanja i shema za energetsku efikasnost u starim stambenim objektima.
Ovi grantovi će biti dostupni kroz Ekonomski i investicijski plan Europske unije, priopćeno je iz Europske unije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, uručila je šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini, ambasadoru Johannu Sattleru, potpisan Sporazum o financiranju iz okvira Paketa energetske podrške EU. Europska komisija će stoga uskoro isplatiti prvu tranšu (90%) iz paketa vrijednog 70 milijuna eura, koja će pomoći najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju s rastom cijena, te doprinijeti energetskoj tranziciji.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više