spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju obilježena 30 obljetnica utemeljenja HVO-a i 17. obljetnica 1. pješadijske...

U Orašju obilježena 30 obljetnica utemeljenja HVO-a i 17. obljetnica 1. pješadijske gardijske pukovnije OS BiH

Uz vojne počasti u Orašju je danas obilježena 30. obljetnica utemeljenja HVO-a i 17. obljetnica 1. gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. U znak sjećanja na poginule, umrle i nestale pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, heroje Posavine koji su svoje živote položili za obranu svojih domova, vijence kraj središnjeg Spomen obilježja u Gradskom parku su položili i svijeće upalili predstavnici Vlade i Skupštine ŽP, Ministarstva obrane i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ŽP, općine Orašje, zatim Izaslanstva Hrvatskog Narodnog Sabora i Udruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida Prve skupine.

Opijelo za poginule, umrle i nestale pripadnike HVO-a s ovoga područja, kao i sve stradalnike Domovinskog rata, izmolio je fra Bono Kovačević, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju. Predsjednik Udruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, u nazočnosti predstavnika braniteljskih Udruga, Općine Orašje i ministarstva branitelja ŽP, također je upalio svijeću na spomenik oraškim šehidima.  

Obzirom da je pozicija hrvatskog naroda u BiH vrlo teška, u tom kontekstu treba promatrati održavanje tradicije obilježavanja obljetnice, poručio je Drago Kopić pomoćnik ministra branitelja u Vladi ŽP, te istaknuo kako je HVO bio matrica oko koje se u Domovinskom ratu okupljao hrvatski narod u svojoj borbi za slobodu i cjelovitost BiH. Utemeljenje HVO-a u Domovinskom ratu je bilo prevažno, jer je HVO bila vjerojatno i odlučujuća komponenta koja je doprinijela slobodnoj i cjelovitoj BiH. Na prostoru Bosanske Posavine živote je izgubilo više od 2000 pripadnika HVO-a, a postrojbe od 101 do 106 brigade, dale su svoj ogroman doprinos u obrani Oraškog i Domaljevačko šamačkog područja, a isto tako da se stvori pretpostavka za bolju poziciju u Daytonskom sporazumu.

–„U konačnici mi u Posavini nismo zadovoljni rješenjima iz Daytona, ali ako je on doprinio završetku rata i mi smo morali dati svoj doprinos“, kazao je uz ostalo Drago Kopić pomoćnik ministra branitelja u Vladi ŽP. Pored Orašja, danas je obilježavanje velike obljetnice upriličeno u Vitezu, Tomislavgradu i Sarajevu.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više