spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu održana redovita 13. sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu održana redovita 13. sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu, sjedištu zakonodavne vlasti ŽP održana je  13. sjednica Skupštine ŽP. Pred zastupnicima je bilo 10 točaka dnevnoga reda, koje su sve dobile potrebnu većinu za usvajanje, od kojih su neke dobile i jednoglasnu potporu zastupnika. U Izvješću  o radu Vlade ŽP i izvješću o izvršenju županijskoga proračuna za prošlu godinu, predsjednik Đuro Topić istaknuo je kako je Vlada radila ozbiljno, odgovorno i domaćinski i ispunila planove s početka 2023.g. Naglasio je kako su prošle godine imali korektnu suradnju sa sindikatima i lokalnim zajednicama i kako je usmjeravala sredstva prema svim oblastima u svojim mogućnostima. Pohvalio je suradnju sa zdravstvenim ustanovama u RH, a posebno je naglasio potpore usmjerene prema braniteljima, zdravstvu, poljoprivredi i prosvjeti, zatim ulaganja u infrastrukturne projekte vodovoda, kanalizacije i cesta. Ministar Mijo Stanić je uz ostalo istaknuo kako je na kraju 2023. godine ostvaren suficit u iznosu 1.600.000 KM. Nakon rasprave, izvješća su usvojeno većinom glasova.

Potom su zastupnici dali zeleno svjetlo Izvješću o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP za 2023. godinu, te Izvješću o radu Županijskog pravobraniteljstva Odžak za prošlu godinu. Jednoglasnu potporu dobilo je izvješće o radu Županijske bolnice Orašje za 2023.godinu. Bolnica je, naglasio je ravnatelj dr Perica Jelečević, ostvarila pozitivan financijski rezultat od 209.000 KM i svijetla je točka zdravstva u ŽP, koja je iznimno potrebna ovoj sredini. „Treba nastojati zadržati  kadrove i dovesti dodatni broj liječnika, prije svega domicilnih kadrova“, ustvrdio je ravnatelj dr Jelečević, koji je prezentirao i Program rada bolnice za ovu godinu, koji je također jednoglasno usvojen. Usvojeno je i izvješće o radu i financijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP  i program rada za ovu godinu. Ravnatelj Josip Vidović je naglasio kako je Zavod tijekom godine redovito izvršavao svoje ugovorne obveze, uz dva rebalansa i ostvario napredak u realizaciji godišnjeg programa. Prihodi su realno planirani, a rashodi ostvareni u granicama, uz mali deficit, nešto veći od 2.000 KM.

Na koncu skupštinskog zasjedanja usvojeni su Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo ŽP za 2023. te program rada za ovu godinu. Zavod je u prošloj godini, ističe ravnatelj Dragan Kobaš, poslovao pozitivno i ostvario dobit malo veći od 11 tisuća KM. Zavod je za navedena izvješća dobio pozitivno mišljenje revizora, a zbog odlaska računovođe u mirovinu, angažirali su vanjskog suradnika za računovodstvo. U tekućoj godini u Zavodu uz ostalo, planiraju nastavak kampanje „Cijepljenje protiv HPV virusa“, reviziju cjepnih kartona prema kalendaru obvezne imunizacije za djecu/mladež od 0 do 18 godina na cjepnim punktovima pri domovima zdravlja u ŽP i tehničko opremanje mikrobiološkog laboratorija za vršenje analiza životnih namirnica i predmeta opće uporabe.

Predsjednik Skupštine Blaž Župarić u izjavi za medije kazao je kako su na dnevnom redu sjednice bile uglavnom točke analitičko-informatičkog i programskog karaktera, a svakako je bilo najvažnije Izvješće o radu Vlade ŽP za 2023. godinu. Iz onog što su zastupnici iznijeli može se zaključiti kako je Vlada ŽP u prošloj godini radila vrlo ozbiljno, odgovorno i domaćinski, što je doprinijelo ispunjenju svega planiranog na početku godine. –„Vlada je prije svega radila u interesu naših građana i uspjela je podići razinu standarda življenja u svim područjima ŽP. Kroz izvješća u radu 9 ministarstava i dva Vladina Ureda vidljivo je sve što je Vlada poduzimala i radila kako bi život građana bio što bolji , a standard što veći. Naravno da uvijek može više i bolje, ali zastupnici su se složili da je Vlada u prošloj godini jako dobro obavila svoj posao i položila ispit. Također, Proračun je dobro planiran i realiziran i da su svi korisnici dobili određene benefite iz tog Proračuna u kojem nije bilo prekoračenja proračunskih stavki“, naglasio je Župarić. 

Za Izvješća i programske aktivnosti zdravstvenih ustanova, zastupnici su deklarativno u punom sazivu, i pozicija i opozicija, dali pohvale i potporu  u radu ŽB Orašje, uz poruku da očekuju da Županijska bolnica nastavi s radom kao i u prošloj godini, uz mogućnost pojačanja kadrova u zdravstvu, prije svega liječnika specijalista i naravno obnavljanje opreme koja je na neki način već dotrajala. –„Zaključeno je da osnivači bolnice, Vlada i Skupština ŽP, moraju i trebaju pratiti Županijsku bolnicu, jer je ta ustanova od strateškog interesa za razvoj ŽP. Kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domove zdravlja trebaju više poduprijeti njihovi osnivači, dakle Grad Orašje i općine Odžak i Domaljevac Šamac“, naglasio je predsjednik Blaž Župarić. U završnom dijelu sjednice, jednoglasnu potporu zastupnika dobili su Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo ŽP, a Župarić je naglasio kako znatno više pozornosti moraju posvetiti Županijskoj bolnici, jer je ona jamac opstojnosti življenja na području ŽP.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više