spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMinistar za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rada F BiH Nedžad Lokmić...

Ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rada F BiH Nedžad Lokmić u radnom posjetu ŽP

U radnom posjetu ŽP danas (24.04.2024.g.) je boravio federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Nedžad Lokmić, a domaćin mu je bio ministar branitelja ŽP Ilija Mišković. Posjet je počeo odavanjem počasti poginulim pripadnicima HVO-a i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod oba spomen obilježja u gradskom parku u Orašju. Uz ministre Lokmića i Miškovića, polaganju vijenaca bili su nazočni i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata ŽP-Udruge dragovoljaca i veterana ŽP, HVIDRA-e ŽP, Udruge obitelji poginulih i nestalih u Domovinskome ratu ŽP, Udruge nositelja ratnih odličja, ŽP,  zatim predstavnik Koordinacije udruga s područja općina Brod, Derventa i Modriča.

Nakon toga u Vladi ŽP u Orašju održan je sastanak s ministrom branitelja ŽP Ilijom Miškovićem, a potom i s predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja ŽP. Posjet ministra Lokmića Orašju, završio je sastankom s predsjednikom Vlade ŽP Đurom Topićem.

U izjavi za medije, ministar Lokmić je istaknuo:

„Posebno mi je zadovoljstvo i čast da sam danas u Orašju kao gost ministra Ilije Miškovića i predsjednika braniteljskih udruga. Kao ministar i kao čovjek sam prvi puta u Orašju i moram priznati da sam zaista oduševljen i prijatno iznenađen domaćinima, gostoprimstvom, urednošću i čistoćom ovog grada, a s predsjednicima i ministrom razgovarali smo o pitanjima i problemima koja tište braniteljsku populaciju. S ministrom Miškovićem sam najprije obavio razgovor koji se ticao organizacije rada ministarstva, problematike branitelja, potrebe za radnim mjestima u našim grupama odnosno odsjecima koja se tiču evidencija i dogovorili konkretne stvari da ćemo zaista učiniti sve što je moguće da se ti problemi riješe.
Predsjednici udruga su iznijeli svoje probleme, pitanja i sugestije koja tište sve njih. Imao sam priliku izvijestiti ih o pozitivnim pomacima, kada je riječ o ovom ministarstvu i mogu se pohvaliti konkretnim pomacima i rješenjima u korist branitelja. Među prvim problemima koje smo zatekli bio je problem Zakona o razvojačenim braniteljima, to smo krajem godine uspjeli riješiti i rebalansom proračuna omogućili dodatna sredstva da ne bi posljednji kvartal isplate egzistencijalne naknade za naše branitelje došao u pitanje. Učinili smo i niz drugih pozitivnih pomaka, kada su u pitanju liječničke komisije, automobili za naše najteže ratne vojne invalide tj. .stopostotne invalide. Sugerirano je i tzv. usklađivanje osnovice odnosno koeficijenta za isplatu naših naknada prema braniteljima. Upravo su oni ukazali na  problematiku neadekvatnog odgovora te formule i zahtijevali njeno ukidanje. Mogu najaviti da ćemo krajem ovoga mjeseca imati na Vladi Zakon o izmjeni odnosno usklađivanju te osnovice, a da će s primjenom ići od 1. 7. o.g. . i možemo reći da ćemo ukinuti tu Švicarsku formulu. U svakom pogledu ovo Ministarstvo i ova Vlada na čelu s premijerom Nikšićem, radimo i radit ćemo na ostvarivanju i očuvanju prava braniteljske populacije“, ustvrdio je ministar Lokmić.

Medijima se obratio i županijski ministar branitelja Ilija Mišković i izrazio zadovoljstvo konstruktivnim razgovorima.

„Zahvaljujem ministru Lokmiću na posjeti i potpori koju je obećao u daljem radu. Otvorili smo dosta tema, dogovarali najbolja rješenja i ohrabreni smo danim obećanjima za unaprjeđenje suradnje. Konstruktivan razgovor smo vodili i sa udrugama koje su ukazale na svoje konkretne probleme. Pred nama je vrijeme u kojemu ćemo nastaviti realizirati dogovoreno u svrhu poboljšanja stanja naših branitelja i invalida. Očekujemo uz ostalo da više budemo prepoznati u Javnim pozivima koji su raspisani na razini Federalnog Ministarstva, a to su, uz ostalo, pozivi za pomoć u liječenju malignih bolesti kao i pomoć u organiziranju obljetnica, što do sada nije bio slučaj, ali se traži i od nas da ih pratimo i javljamo se na njih. Ministar je na raspolaganju, imamo obećanje i nadamo se napraviti korak naprijed. Isto tako očekujemo rješavanje kadrovske popune dva ureda za obranu, u Odžaku i Domaljevcu, čija su mjesta upražnjena, što je naročito važno za Domaljevac, koji skrbi i o braniteljima iz Dervente, Broda i Modriče, a što bi trebalo biti završeno u idućih mjesec-dva dana“, kazao je ministar Mišković te najavio daljnji rad na poboljšanju statusa ove populacije, koja je jedna od najugroženijih u našem društvu i zaslužuju sve ono što trebaju imati.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više