spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVojna kapelanija Orašje u vojarni "Sinovi Posavine", obilježila svojeg zaštitnika Svetog Juraja

Vojna kapelanija Orašje u vojarni “Sinovi Posavine”, obilježila svojeg zaštitnika Svetog Juraja

Katolici danas slave blagdan svetog Jurja mučenika, iznimno omiljenog sveca u vjerničkom hrvatskom puku, pa je tako i Vojna kapelanija Orašje danas obilježila svog patrona Sv. Juraja, zaštitnika kapelanije. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj Spomen obilježja u vojarni Sinovi Posavine u Bukovoj Gredi, u spomen na poginule branitelje iz nekadašnje 4. gardijske brigade HVO „Sinovi Posavine“ iz koje je, nakon preustroja izrasla današnja 6. pješačka brigada OS BiH. Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Skupštine i Vlade i Ministarstva branitelja ŽP, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim 1. Gardijske pukovnije OS i MO BiH i MUP-a ŽP.

Program je nastavljen svetom misom u kapeli vojarne Sinovi Posavine koju je u suslavlju s brigadnim kapelanom fra Marinkom Živkovićem i svećenicima iz susjednih župa, predvodio don Marijan Stojanović, koji je uz ostalo poručio, -„Bez žrtve, pa nekada i žrtve vlastitog života, nema uspjeha. Ta žrtva počiva na vjeri u Boga i na želji da ovaj svijet bude bolji i pravedniji, a na kraju, samo to osobno i želimo, iako osobno nismo u mogućnosti da mnogo toga promijenimo u svjetskoj politici i ekonomiji“.  

Nakon mise domaćini su pripremili prigodni domjenak za visoke vojne dužnosnike, predstavnike institucija vlasti i ostale goste, kao i djelatnike 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH. Uz brojne uzvanike bili su predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predstavnici GK RH u Orašju predvođeni konzulicom Jadrankom Modrić, zatim zapovjednik zapovjedništva za potporu brigadni general Zdravko Rezo, brigadiri Željko i Damir Milić, zatim načelnici 5. i 6.pj.brig. brigadiri Paradžik i Anto Klaić, zapovjednik 1,bojne 4.pj.brig. pukovnik Vjekoslav Puharić, zapovjednik 2.pj.bojne 5. pj. brigade i brojni drugi.

U gostima su bili i pripadnici snaga EUFOR-a koji su za naredni period raspoređeni na lokalitetu Vojarne Sinovi Posavine, a pripadaju strateškim pričuvnim snagama EUFOR-a i riječ je o kombiniranoj namjenskoj bojni koju čine vojnici iz Francuske, Italije i Rumunjske, dok su među uzvanicima bili i visoki policijski službenici iz Tuzle. Današnji blagdan svetog Juraja, kojem je posvećen rekordan broj župa i kapela, kao svog zaštitnika obilježava i Mjesna zajednica Ugljara, pa je u mjesnoj kapeli služena svečana sveta misa.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više