spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvjetski Dan i Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svjetski Dan i Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

U periodu od 08. do 15. svibnja svake godine se obilježava Svjetski dan i Tjedan Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca,  s ciljem da se javnosti prikaže humanitarni rad Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u svijetu. Pokret je prisutan svuda, širom svijeta, pružajući pomoć najugroženijima u svim kontekstima – od katastrofa velikih razmjera, rada u situacijama sukoba, pa do udaljenih i teško dostupnih područja do kojih ne može doći ni jedna druga humanitarna organizacija.  Protekle mjesece i godine obilježile su višestruke krize koje nikoga nisu poštedjele i najteže su pogodile najugroženije ljude – od pandemije Covid-19, do kriza izazvanih klimatskim promjenama, humanitarnih vanrednih situacija i eskalacije sukoba.

-“Usprkos tome, ima toliko nade i humanosti koja se nalazi u obliku djela dobrote. Stoga, ove godine cilj obilježavanja ovoga značajnog datuma je da se naglasi da smo svi ljudi i da su djela dobrote svuda oko nas. Bez obzira koliko su ova djela velika ili mala, ona imaju ogroman utjecaj na živote ljudi. Vjerujemo da djela dobrote imaju moć da izazovu valoviti efekt, da se umnože, da se šire po zajednicama, zemljama i cijelom svijetu“, poručili su iz Društva Crvenog križa BiH koje će kao punopravni član Pokreta, u narednom tjednu provoditi raznovrsne aktivnosti.  

Cilj je, navode u priopćenju, da pod sloganom  “Svi smo ljudi”, slavimo sve vrste djela dobrote i pokažemo kako oni zajedno imaju istinski globalni utjecaj. Tim povodom, a u skladu s navedenim sloganom, zaposleni i volonteri Društva Crvenog križa BiH će kroz njegove sastavne dijelove (Crveni križ Federacije BiH, Crveni krst Republike Srpske i Crveni križ/krst Brčko distrikta BiH) provesti informativno-promotivne, edukativne, socijalne, zdravstvene i ostale aktivnosti, navodi se uz ostalo u priopćenju za javnost  Društva Crvenog križa/krsta BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više