spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPrvi "Hod za Narcise" u Orašju okupio više od stotinu sudionika

Prvi “Hod za Narcise” u Orašju okupio više od stotinu sudionika

Pokazati empatiju, odazvati se na humanitarne događaje i pomoći tamo gdje je potrebno, oduvijek je svojstveno građanima ŽP, što su potvrdili i na prvoj humanitarnoj šetnji „Hod za narcise“, koja je održana prošle subote (07.05.2022.g.) u Orašju. Unatoč neizvjesnim vremenskim prilikama, na poziv organizatora –Radiopostaje Orašje i Udruge žena oboljelih od raka dojke „Narcisa ŽP“, odazvalo se više od 100-inu osoba, koje su vedrinom i toplim srcem ugrijali atmosferu ispred Omladinskoga doma u Orašju.

Cilj humanitarne šetnje bio je prikupiti određeni financijski fond, u svrhu osiguranja plaćanja prijevoza pacijenticama na kemoterapije u bolnice izvan Županije Posavske, a kroz kotizacije sudionici šetnje prikupili su više od 900,00 KM. Posebno treba istaknuti potporu koju je dalo poduzeće Poljoprivrednik d.o.o. za proizvodnju i usluge Odžak, koje je za ovu nakanu uplatilo dotaciju na račun Udruge Narcisa u iznosu od 500,00 KM. Po 300,00 KM uplatili su i Općine Domaljevac-Šamac i Odžak, kao pokrovitelji humanitarne šetnje, a očekuje se i uplata od Grada Orašje, koji je također prihvatio pokroviteljstvo. Raduje i činjenica da se i građani naknadno s određenim donacijama, uključuju u ovu akciju, što će svakako poboljšati ovaj financijski fond i olakšati, barem privremeno, odlaske na kemoterapije.   

Predvođeni ženama u ružičastim majicama iz Orašja, Domaljevca i Odžaka, sudionici prve humanitarne šetnje „Hod za narcise“ šetali su dionicom od Omladinskoga doma prema 14. Ulici do obilaznice, pa do Županijske bolnice i startne pozicije, uz osiguranu policijsku pratnju. Organiziranu potporu „narcisama“ dale su članice Udruge „Žene Orašja“ u prepoznatljivim zelenim majicama s roza trakicama, koje ih od osnutka prate u svim njihovim aktivnostima,  te članovi MK „Posavac“ Orašje, a važnu potporu dali su i brojni drugi sudionici šetnje koji su, sami ili u pratnji, stigli s istom namjerom na ovaj događaj.  „Ovo je jako velika psihološka potpora oboljelim ženama i jako smo sretne i zadovoljne ovolikim odzivom građana. Sredstva koja su prikupljena sigurno će olakšati troškove prijevoza ženama koje su trenutačno na kemoterapijama i hvala svima od srca“, poručile su članice Udruge žena oboljelih od raka dojke „Narcisa ŽP“.  

„Svaki vid podrške nam je dobrodošao. Svi znamo da naša dijagnoza iziskuje velike financijske troškove, liječenje traje poprilično dugo i odlasci u Tuzlu, Osijek i druge zdravstvene ustanove koštaju puno. Trenutačno imamo 12 žena na terapijama, (kemoterapije i hormonske terapije), liječenje poprilično dugo traje, a kod nas u  BiH još treba raditi na poboljšanju uvjeta liječenja. Pomaka ima i Udruga ostvaruje svoje zahtjeve, a kod nas je problem ortopedskih pomagala i novac za prijevoz na terapije, a žene oboljele od karcinoma nemaju nikakva dodatna primanja, pa je svaki vid pomoći dobrodošao“, kazala je predsjednica Udruge Anica Kopić.    

rbt

„Svjesni smo da ne možemo trajno riješiti pitanje prijevoza narcisa na kemoterapije i da to trebaju rješavati institucije kroz zdravstveni sustav, ali smo isto tako svjesni da smo svojim  dolaskom učinili pravu i veliku stvar“, poručila je u ime organizatora događaja novinarka Radiopostaje Orašje Mira Živković. Potporu ovoj humanitarnoj šetnji dali su i sponzori Maxi Orašje, Grafolade &77×7 Ugljara i „HM“ band Orašje.

Prekrasna slika s prve humanitarne šetnje, zajedništvo s istim ciljem i pozitivni dojmovi, pokazatelji su kojim smjerom treba ići i u budućnosti, a i želja je svih da „Hod za Narcise“ preraste u tradicionalni događaj u ŽP.

Veliko hvala svima!   

Istoga dana, „narcisama“ je stigla i vrijedna donacija od prijateljica iz Kluba MAMMAE iz Osijeka, koje su im dostavile prsne proteze i grudnjake za operirane žene, na čemu su iz Udruge „Narcisa“ ŽP srdačno zahvalili.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više