spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPriopćenje Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj

Priopćenje Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj

Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj iskazala je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću punu potporu angažiranosti na putu BiH u Europsku uniju. Priopćenje za javnost je potpisalo 15 udruga, društava, zaklada, zajednica među kojima je i Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu. –„Duboko smo svjesni napora koje predsjednik Vlade RH Plenković ulaže kako bi EU što prije započela pregovore o članstvu BiH, što također pozdravljamo. Također, premijer je našao vremena da se vidi i s nama iz nevladinog sektora i želio je čuti što radimo, te nam je iskazao potporu“ rekao je predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ilija Guberac.

U tekstu Priopćenja navodi se: „U razdoblju koje prethodi, pred Bosnom i Hercegovinom je mnoštvo prilika za reforme i pozitivne promjene. Kao zemlja koja je prošla sličan put, Republika Hrvatska je pravi primjer dobre prakse čije znanje i iskustvo u navedenom području može biti od izuzetne važnosti za ubrzavanje potrebnih procesa u BiH. U deset godina članstva u EU, Hrvatska je pokazala kolika je važnost pripadanja europskoj obitelji, od poboljšanja normativne prakse, do unaprjeđenja svakodnevnog života građana zahvaljujući brojnim projektima sufinanciranih europskim sredstvima. Shodno tome, ulazak BiH u Europsku uniju značio bi gospodarski rast i razvoj, te povećanje prosperiteta svih građana BiH, što bi se reflektiralo i na zaustavljanje odlaska Hrvata, ali i svih ostalih građana iz BiH. U interesu Hrvatske i BiH svakako je jačanje dobrosusjedskih odnosa, zaštita granice, razmjena pozitivnog iskustva i nastavak suradnje s ciljem napretka i prosperiteta za obje zemlje. Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj stavlja se na raspolaganje za svu potrebnu pomoć i potporu u procesu europske integracije BiH“, navodi se u priopćenju Koordinacije zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj.

Priopćenje potpisuje Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH: Livanjska zajednica Zagreb, Udruga Ramska zajednica, Broćanska zajednica Zagreb – zavičajno društvo građana Hercegovačke Općine Čitluk, Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu, Klub Ljubušaka Zagreb, Zajednica Hrvata istočne Hercegovine, Uskopaljska zajednica u RH, Zavičajna zajednica Široki Brijeg, Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba, Zavičajni Klub Kupres Zagreb, Udruga kotorvaroških Hrvata, Društveno – kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Zaklada dr. Franjo Nevistić, Zagreb – Šujica, Klub Bugojanaca i prijatelja grada Bugojna i Udruga Hrvata BiH Prsten.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više