spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti60-tak pčelara iz BiH i RH na druženju u Oštroj Luci

60-tak pčelara iz BiH i RH na druženju u Oštroj Luci

Udruga pčelara Trut Orašje, ugostila je na jezeru u O. Luci 60-tak pčelara iz Hrvatske i svih krajeva BiH. Riječ je o redovitom susretu uzgajivača pčela i proizvođača meda iz regije, na kojem se razmjenjuju iskustva, korisne informacije i savjeti u pčelarskoj proizvodnji. Pčelari su jedinstveni u ocjeni da je bavljenje ovom proizvodnjom dosta teško i ovisi od drugih grana poljoprivrede.

Naime, pčelari ističu veliki problem korištenja pesticida u poljoprivredi, što se negativno odražava na zdravlje pčela i prinose u pčelarstvu. Jedan od problema kojeg navode je i nelojalna konkurencija na tržištu meda, jer se uvozi i prodaje patvoreni med loše kvalitete. Pčelari su pozvali institucije na svim razinama u BiH, da poduzmu konkretne aktivnosti kako bi se spriječio uvoz meda sumnjive kvalitete, te zaštitila i unaprijedila ova vrsta proizvodnje.

Pčele su trenutačno u dobrom stanju i u tijeku su pripreme za nadolazeću sezonu i pčelari poduzimaju aktivnosti koje će im pomoći u vođenju zdravih i produktivnih pčelinjaka. -“Udruga pčelara Trut Orašje dobila je na korištenje prostorije od Grada Orašja i trenutačno je u fazi uređenja, a uz ostalo biti će namijenjena i za prodaju pčelinjih proizvoda”, istaknuo je predsjednik Udruge Zlatko Zlatarević, te izrazio očekivanja da bi prostorije trebale biti u funkciji do svibnja ove godine.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više