spot_img
9.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"Noć muzeja" u Franjevačkom samostanu Tolisa „Vrata Bosne“

“Noć muzeja” u Franjevačkom samostanu Tolisa „Vrata Bosne“

Drugu godinu za redom Muzej Franjevačkog samostana Tolisa „Vrata Bosne“ organizira „Noć muzeja“, manifestaciju koja se održava širom svijeta. Tema ovogodišnje Noći muzeja, koja će biti održana u petak, 26. siječnja, je „Muzeji i nova publika“, a bogat sadržaj očekuje sve posjetitelje muzeja. –„Zanimljiv program započet će u 17,00 sati, radionicom ukrašavanja raznih drvenih predmeta Dekoupage tehnikom, koju će voditi fra Josip Adrić. Prijavilo se 15-tak sudionika, među kojima su srednjoškolci, domaćice i dvije časne sestre iz samostana, a radionica će trajati dva sata. Od 19,00 sati ćemo predstaviti “Žendrag”, najstariji sačuvani časopis Bosanske Posavine“, kazao je ravnatelj muzeja Jozo Jezerčić i dodao kako su kroz cijelu manifestaciju željeli obilježiti  130. obljetnicu najstarijeg  časopisa Bosanske Posavine.

Jezerčić je pojasnio kako se među mnoštvom eksponata u muzeju nalazi i časopis Žendrag, kojeg  je u siječnju 1894. godine fra Bono Nedić, kao župnik u Tišini, pisao i u bijeli svijet poslao. Sačuvao se tek jedan primjerak i prigodom 130. obljetnice, Muzej je tiskao njegovo reprint izdanje. Prof. Marko Matolić je napisao kratku studiju o Žendragu, a u petak za vrijeme kratkog predstavljanja, posjetitelji će moći vidjeti originalni primjerak Žendraga, dok će u hodniku muzeja biti izloženo reprint izdanje s prijepisom i tumačenjima manje poznatih riječi, koje je za tu prigodu također pripremio Marko Matolić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravnatelj Muzeja Jozo Jezerčić ističe kako su odlučili 70 primjeraka reprint izdanja s kratkom studijom pustiti u prodaju po cijeni od 7 KM. –„Uz obilazak vrijedne knjižnice i muzeja, posjetiteljima će biti ponuđeno konzumiranje čaja i kuhanog vina, zatim krafni i bakinih kolača. Za sve to zahvalnost dugujemo članicama Udruge „Marija“ iz Domaljevca, koje su se uključile u ovaj projekt, dok će Ružica i Mandica Vukić iz Tolise pripremiti listariće, što čine svake godine uz manifestaciju Dani Tolise. Sve navedeno je dobra pozivnica posjetiteljima da se, uz kulturne sadržaje, pogoste toplim napitcima i tradicionalnim kolačima. Vođeni iskustvom iz prošle godine,  cjelokupan program će potrajati do 23 sata“, poručio je Jozo Jezerčić ravnatelj Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa „Vrata Bosne“, gostujući u programu RPO, u današnjoj emisiji „Na Tragu“.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više