spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPrihrana ozimih usjeva u fazi busanja

Prihrana ozimih usjeva u fazi busanja

Na području Županije Posavske usjevi ozime pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama busanja (bokorenja) od 3 do 6 stabala vidljivo. Faza busanja obuhvaća podzemno grananje stabljike pri čemu nastaje sekundarno korijenje. Može biti slabije ili jače izraženo, a ovisi o gustoći sjetve, krupnoći sjemena, količini svjetlosti, količini hranjiva u tlu, trajanju faze busanja i sorti pšenice. Zato se na bokorenje može utjecati agrotehničkim mjerama. Busanje je jače pri povoljnoj vlažnosti zemljišta, pri boljoj mineralnoj ishrani ( naročito dušikom) i pri optimalnom roku sjetve.

Proces busanja se odvija sve do početka vlatanja kada potpuno prestane ili se usporava. Po završetku busanja članci počinju da se izdužuju pa se stablo pojavljuje na površini zemljišta nastavljajući svoj brzi porast. Sa porastom prvog koljenca stabla iznad površine zemljišta počinje fenofaza vlatanje. U ovoj fenofazi potrebna je optimalna vlažnost zemljišta, optimalna mineralna prihrana i temperatura najmanje oko 15 stupnjeva C.

U periodu vlatanja intenzivno se razvija nadzemna masa biljke (stablo i listovi), a lisna površina se povećava pet i više puta u odnosu na površinu u fazi punog bokorenja. Stoga se ova fenofaza razvoja smatra kritičnom u pogledu potreba za vodom i mineralnim hranjivima. Trajanje ove fenofaze ima znatan utjecaj na prinos zrna pšenice. Dulje trajanje ove faze je preduvjet za stvaranje većeg broja zrna u klasu. Stoga, izostavljanjem ozime prihrane u fazi busanja pšenice prinos će biti minimalan bez obzira na dobro osnovno gnojenje u jesen.

Ukoliko prihrana ozimih usjeva već nije obavljena, preporuka je da se ista obavezno obavi prije padalina koje su najavljene za kraj ovog tjedna. Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva, dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više