spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPreporuke za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama

Preporuke za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama

Budući da će živa u termometru ovih dana dosezati i do 40 stupnjeva Celzijevih, Federalni Hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za cijelu zemlju, zbog ekstremno visokih temperatura. Crveno upozorenje je na snazi od 16. do 19. srpnja 2023.g., od 12,00 do 18,00 sati, stoga je važno pridržavati se preporuka nadležnih tijela. Velike vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za kronične bolesnike, malu djecu i druge rizične skupine, nego i za zdrave ljude, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Uputili su i preporuke građanima:

Ne izlažite se suncu nepotrebno!
Tijekom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, prošećite do obližnjih klimatiziranih prostora poput knjižnica, trgovina ili kina. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja.

Što ako morate na sunce?
Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Izbjegavajte intenzivniju tjelesnu aktivnost, a posebno sportske vježbe (npr. trčanje) i teške fizičke poslove na otvorenom prostoru u doba dana kada su temperature najviše. Ukoliko morate vježbati ili raditi na otvorenom, činite to do 10h ujutro i nakon 18h, uz unos dovoljnih količina tekućine, najbolje ne previše hladne vode. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u hladovini. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte.

Zaštitite kožu i oči!
Dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njezino ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sustava. Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. Tijekom prvog izlaganja suncu preporuča se krema s visokim zaštitinim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponoviti nakon kupanja koje će je djelomično isprati. Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake te se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi.

Povećajte unos vode!
Bez obzira na stupanj aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode čak i ako ne osjećate žeđ. Ako vam liječnik ograničava uzimanje tekućine zbog zdravstvenih problema, pitajte ga za količinu koju smijete unijeti u organizam. Ne konzumirajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer ćete povećati gubitak tekućine. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, jer oni mogu izazvati želučane tegobe. Odrasle zdrave osobe trebaju piti od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima ovoj količini trebaju dodati od jedne do tri čaše vode na svaki sat aktivnosti.

Češće perite ruke i jedite lako probavljivu hranu!

Za velikih vrućina izbjegavajte tešku, kaloričnu, jako začinjenu i masnu hranu. Jedite redovito više manjih obroka. Obavezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte rashlađeno mlijeko i mliječne proizvode. Povećajte udio voća i povrća u prehrani. Voće i povrće prije konzumiranja dobro operite, a meso dobro termički obradite. Kuhanu i lako kvarljivu hranu obavezno držite u hladnjaku, a prije jela temeljito je podgrijte na temperaturi vrenja u trajanju od nekoliko minuta. Ako je stajala izvan hladnjaka i na visokoj temperaturi, ovu hranu nemojte konzumirati. Pažljivo sa sladoledom i slasticama. Ne preporuča se konzumiranje gaziranih pića i alkohola.

 • Osobitu pažnju posvetite novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama
 • Nikada ne ostavljajte djecu u zatvorenim automobilima
 • Zaštitite ih kremama s najjačim zaštitnim faktorom
 • Novorođenčad i djecu do 4 godine ne izlažite suncu od 10 do 18h, a prilikom kratkotrajnih izlaganja u periodu do 10h ujutro i iza 18h poslije podne zaštitite ih šeširićem sa širokim obodom i zaštitnim kremama s najvišim zaštitnim faktorom (50) te im osigurajte dovoljan unos tekućine
 • Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, osobito kronični bolesnici – srčani i plućni, kao i osobe s povišenim krvnim tlakom
 • Češće ih kontaktirajte telefonom da provjerite imaju li zdravstvenih tegoba.

Lijekovi i sunce?
Uzimanje protuupalnih lijekova i antibiotika, korištenje parfema i deodoransa može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera te izazvati stvaranje eritema i kod nižih razina UV zračenja.
Prije izlaganja suncu treba dobro proučiti upute uz lijekove koje namjeravate konzumirati ili potražiti savjet liječnika, odnosno ljekarnika.

Povećan je broj intervencija Hitne pomoći, stoga:

 • Ne obavljajte poslove između 10 i 18 sati. Ako izlazite, tražite sjenovite dijelove ulice
 • Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala – pamuka i lana, sunčane naočale sa zaštitnim UV slojem, te šešire ili kape
 • Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima
 • Imajte uz sebe flašu vode, a hranu s neprovjerenih mjesta ne kupujte i ne jedite
 • Kronični bolesnici trebaju uzimati svoju terapiju
 • Ukoliko ste u prilici da se kupate u moru, jezeru itd. ne skačite u vodu pregrijani, osobito ne nakon objeda.

Pozor glede korištenja automobila!
Preporuča se prije ulaska dobro prozračiti vozila jer je u njima temperatura oko 70 stupnjeva, ako su na suncu. Čak i ako imate klimu, prozračite vozilo prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u vozilu. Prilikom uporabe vozila, klimu podesite tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom vozilu, osobito djecu i starije osobe.

Kada posumnjati na sunčanicu i što poduzeti?

 • Najblaži oblik simptoma je omaglica ili vrtoglavica
 • Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima
 • Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite liječnika
 • Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu
 • Tijekom dana sol je najbolje nadoknaditi juhom.
spot_img

najnoviji članci

istražiti više