spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPodijeljeni sakramenti Krizme i Prve pričesti u župama Orašje i Grebnice, Domaljevac,...

Podijeljeni sakramenti Krizme i Prve pričesti u župama Orašje i Grebnice, Domaljevac, O.Luka-Bok i Vidovice

Za vjernički puk u župi Blaženog Alojzija Stepinca u Orašju i župi svetog Jakova Markijskog u Grebnicama, subota je bila poseban dan koji u sebi nosi neizmjernu Božju milost. Vjernički puk u župama Orašje i Grebnice pohodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, te u župnim crkvama, u prisutnosti velikog broja vjernika, podijelio sakrament kršćanske zrelosti. Sakrament Potvrde u župi Grebnice primilo je desetero mladih, a u župi Orašje 24 krizmanika, koji su, kako je istaknuo oraški župnik fra Bono Kovačević, kroz vjeronaučnu pripravu stekli kršćansku zrelost za primanje sakramenta. Spremno su izašli pred mons Ćosića, te odgovarali na njegova brojna pitanja kojima je želio čuti otkriti njihova razmišljanja o Katoličkoj crkvi, vjeri, Bogu, sakramentima.

U izlaganjima i propovijedima mons. Ćosića provlačila se poruka krizmanicima da im je u njihovoj dobi potreban netko na koga se mogu osloniti i imati prijatelja kojem se mogu povjeriti, a upravo je Isus pravi prijatelj kojega trebaju i kojega mladi uvijek mogu imati uza se. –„U vašim srcima mora uvijek biti dovoljno prostora za Isusa, jer on je vaš prijatelj koji vas nikada neće napustiti i ostaviti same i na kojeg uvijek možete računati. Svetu misu prikazujem za vas, upravo s molitvom da primite Duha svetoga i da vas on oduševi i osposobi da možete svjedočiti uskrsloga Krista. U vama će se danas zapaliti plamen Božjega duha, a na vašim roditeljima i kumovima je da oni taj plamen podržavaju“, poručio je mons. Slađan Ćosić u svojoj poruci krizmanicima.    

Grebnički župnik fra Marijan Živković je čestitao krizmanicima i poželio da Božja milost među njima trajno živi, neka im daje snagu, mudrost i jakosti, te im poručio da rastu u vjeri i da svoju vjeru svakodnevno svjedoče u svim područjima života. Na poseban način župnik je zahvalio mons. Slađanu Ćosiću na podjeli sakramenta, ali i na snažnim i poticajnim riječima koje će zasigurno učvrstiti vjeru ovdašnjeg vjerničkog puka u maloj, ali otvorenoj župskoj zajednici. –„Vaše riječi obvezuju da prihvatimo Isusa u svojoj blizini i daju nam snagu i mogućnosti da radosno živimo“, kazao je župnik fra Marijan Živković.

Tople riječi dobrodošlice mons. Slađanu u ime krizmanika župe Grebnice uputila je Katarina Džebić, koja je za svečanu prigodu s još nekolicinom krizmanica i kuma, bila obučena u prekrasnu narodnu nošnju, koja je duh posavskog kraja.

Svečano je jučer bilo u župama u Domaljevcu, Vidovicama i Oštroj Luci-Boku gdje je upriličena sveta pričest kojoj je pristupila nova generacija malih vjernika. Nakon priprema kroz vjeronauk, u župi Svetog Vida Mučenika u Vidovicama sakrament prve pričesti primilo 6 vjernika, u župi Imena Marijina O.Luka – Bok 9, a najviše, 11 prvopričesnika u župi Svete Ane u Domaljevcu, koji su tijekom misnih slavlja izveli prigodan program recitacija.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više