spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti30. obljetnica 106 HVO br Orašje

30. obljetnica 106 HVO br Orašje

Pod motom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, u nedjelju 15. svibnja 2022.godine obilježen je jubilarni 30.rođendan legendarne 106. HVO brigade Orašje. Riječ je o najbrojnijoj brigadi HVO-a na području Posavine i respektabilnoj vojnoj formaciji, koja je imala više od 5 500 pripadnika i koju agresor nikada nije mogao poraziti. Sadržajan program je bio u znaku prisjećanja na 271 poginulog pripadnika ove brigade, koji su položili svoje živote u obrani stoljetnih ognjišta, kao i pripadnika drugih HVO brigada, ali i branitelja iz Hrvatske koji su poginuli na oraškoj bojišnici. Proslava 30. obljetnice započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kraj Spomen obilježja za poginule branitelje iz RH.

Uz brojne predstavnike braniteljskih udruga HVO-a, te osoba iz javno-političkih i društvenih institucija, ove godine se okupio veliki broj dragovoljaca i veterana iz RH,  predstavnika brigada Hrvatske vojske i braniteljskih udruga koji su stigli iz brojnih gradova Republike Hrvatske, od Slavonije do Istre. Na značajan jubilej u Orašju su, uz ostale, bili i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i predsjednik HNS-a BIH Dragan Čović. 

 

Iz VIdovica, program obilježavanja obljetnice nastavljen je u Orašju, gdje je u crkvi bl. Alojzija Stepinca, služena sveta misa zadušnica, koju je predvodio fra Luka Marković, svećenik iz Franjevačkog samostana Tolisa.

Potom je uslijedio mimohod sudionika pod zastavom 106 brigade, od crkve do gradskog parka. Tu su, brojna izaslanstva, položila vijence i upalila svijeće na oba spomen obilježja poginulim braniteljima, dok su se svih poginulih i umrlih branitelja, kroz molitvu, prisjetili fra Bono Kovačević i Salem efendija Kanlić.

Završni događaj bila je svečana akademija brigade koja je bila podsjetnik na njen ratni put, što se moglo pratiti i na video zidu, ali i prilika ukazati na potporu koju će braniteljska populacija imati od strane domaćih institucija, kao i od Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja. Na početku akademije stijeg 106 HVO brigade Orašje unio je Mato Kopić, aktivni sudionik DR-a, pripadnik protuoklopnog voda 1. bojne 106 HVO br, ratni vojni invalid, koji je preživio nekoliko ranjavanja i aktualni predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Orašje.

Prigodne poruke i čestitke za ovaj značajan jubilej uputili su Ilija MIšković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Orašje, u ime Organizacijskoga odbora, potom gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, a na koncu i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Hrvatske Vlade Tomo Medved te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr Dragan Čović.   

Tijekom akademije, Organizacijski odbor za obilježavanje obljetnice, kojega čine 4 udruge proistekle iz DR-a Orašje, uručio je Plakete za najviše zasluge u očuvanju teritorije i obrane naroda općine Orašje i to posthumno Marku Benkovićuiz Ugljare, jednom od zapovjednika 4. bojne 106 brigade, zatim Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemskoj županiji i fra Marku Oršoliću, dok je za svesrdnu pomoć u očuvanju digniteta Domovinskoga rata i pomoći članovima obitelji i pripadnicima 106. brigade HVO-a Plaketa uručena Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine.

Za potporu i doprinos u obilježavanju ovoga događaja uručene su i Zahvalnice Gradu Orašju i Vladi ŽP. Glazbeni dio svečane akademije upotpunile su sestre Jelena i Marija Ilišević, a kompletan program obilježavanja ovoga jubileja završio je prigodnim domjenkom.  

 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više