spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Tolisi predstavljen Program obilježavanja 200. godina Prve pučke škole u BiH

U Tolisi predstavljen Program obilježavanja 200. godina Prve pučke škole u BiH

U OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi danas je predstavljen Program obilježavanja dvjestote obljetnice Prve pučke škole u BiH, osnovane 1823.godine. U prvoj školskoj godini u njoj se obrazovalo između 80 i stotinu učenika, a za potrebe obrazovanja, njezin osnivač fra Ilija Starčević je izgradio posebnu zgradu, prvu takvu u cijeloj ondašnjoj Bosni. Zaposlio je i civilnog učitelja Iliju Boričića iz Cernika kod Nove Gradiške, te je iz Hrvatske preuzeo nastavni plan i program. Dakle riječ je o prvom sustavnom obrazovanju puka u BiH.   Organizacijski odbor za obilježavanje ovog značajnog jubileja, održao je prvu press konferenciju na kojoj je javnosti predstavio opsežan program sadržaja koji će biti realizirani tijekom ove i iduće godine, sve do listopada kada će i završiti ova manifestacija.

U Programu je uz ostalo, planirano izdavanje tri književna djela, a riječ je o Spomenici prve pučke škole u BiH koja će nastati kao rezultat Okruglog stola, zatim Zborniku radova koji će nastati kao rezultat međunarodnog znanstvenog skupa koji će biti održan u Samostanu Tolisa, povodom spomenute dvjestote obljetnice i stogodišnjice gradnje starog Samostana na Raščici, čuvara naše kulturne baštine. Treće predviđeno djelo je Monografija o fra Iliji Starčeviću , pod nazivom „Svjedok svjetlosti“, autora prof. Mate Nedića. –„Pored navedenog, planirane su i aktivnosti učenika i djelatnika toliške škole koje će trajati kroz cijelu jubilarnu godinu, kao i sadržaji na čije će sudjelovanje biti pozvane sve osnovne i srednje škole u BiH. Također je planirano izdavanje prigodnih poštanskih markica, kao i realiziranje kapitalnih projekata od posebnog značaja za školu i samostan“, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Mario Oršolić.

Članovi organizacijskog odbora, gvardijan fra Mario Jurić i ravnateljica škole Nataša Oršolić, govorili su o ulozi Bosanskih fratara- ujaka, te o današnjoj osnovnoj školi u Tolisi. Fra Mario je naglasio kako su fratri kroz cijelu povijest, a i danas, uvijek s narodom i za svoju Domovinu BiH. Istaknuo je kako se franjevci nikada neće odreći svoje povijesti, ali uvijek traže i svoju budućnost, stoga je kaže, iznimno važna ova obljetnica, jer činjenice iz povijesti ne mogu se dovesti u pitanje. –„Moram naglasiti kako je zgrada starog samostana, izgrađenog prije stotinu godina, postala muzej Vrata Bosne, nedavno islužbeno osnovanog od strane Vlade ŽP i franjevačkog samostana Tolisa. Planiramo bogat program različitih događaja i nadam se da će mediji i svi dobri ljudi  shvatiti kako je to važan događaj za našu domovinu BiH“, poručio je gvardijan fra Mario Jurić.  

Ravnateljica škole Nataša Oršolić je kazala kako je današnja školi u Tolisi vrlo uspješna odgojno-obrazovna ustanova s upisanih 182 učenika u 13 redovnih i dva pripremna odjela i 47 zaposlenika.  Istaknula je kako škola od 1993. godine radi po hrvatskom nastavnom planu i programu, a učenici uče njemački i engleski jezik, te su pored redovitih, bave i izvannastavnim aktivnostima organiziranim po sekcijama. –„Duga je tradicija rada, njegovanja i prenošenja kulturne baštine i narodnih običaja u našoj školi. O povijesti škole svjedoče dvije knjige tiskane povodom obljetnice 150 godina i 185 godina osnivanja škole, iz čijih sadržaja je vidljivo da smo u sve te godine utkali temelj odgoja i obrazovanja. “, naglasila je ravnateljica Oršolić. Odbor je imenovan od strane Prve pučke škole u BiH koja danas nosi ime svog osnivača, kao i ujaka Franjevačkog samostana u Tolisi, koji su kroz svoje djelovanje u ovoj sredini, postavili temelje bosanskohercegovačkom pučkom školstvu. Potporu odboru dali su Vlada ŽP, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP i Grad Orašje. Znakovito je da se današnji događaj poklopio i sa rođendanom fra Ilije Starčevića. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više