spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana promocija monografije „Od Ratne bolnice Tolisa do Opće-Županijske bolnice Orašje“

Održana promocija monografije „Od Ratne bolnice Tolisa do Opće-Županijske bolnice Orašje“

U Orašju je sinoć održana promocija monografije „Od Ratne bolnice Tolisa do Opće-Županijske bolnice Orašje“,  autora Nedjeljka Nedića. Tiskana je u povodu 30. obljetnice osnutka Ratne bolnice Tolisa, a posvećena je svim preminulim djelatnicima ove zdravstvene ustanove kao i Opće Županijske bolnice Orašje. Na 150 stranica knjiga prikazuje, slikom i riječima, ratni put ove zdravstvene ustanove, na čijim temeljima je nastala i djeluje današnja Županijska bolnica Orašje. Uz autora Nedića, o ratnom djelovanju bolnice, ali i u mirnodopskim uvjetima, govorio je pomoćnik zapovjednika za logistiku Ratne bolnice Tolisa dr Iljo Vukić.

Ravnateljica Županijske bolnice od 2006. do 2018.godine bila je dr Ružica Vukić koja se u svojem izlaganju osvrnula na teškoće u izgradnji i opremanju bolnice, kada je prosto obijala pragove ustanova kako bi prikupila sredstva za bolnicu. Naglasila je kako su zbog vrlo malih sredstava koja su imali na raspolaganju, bili prisiljeni useljavati etažu po etažu. -“Želja nam je bila da što prije uđemo u novi prostor koji bi bio raj i za osoblje i za pacijente. Nije to bilo kao kod nekih velikih bolnica, ključ u bravu, sjedi u novo i kreni raditi. Dobro pamtim 2009. godinu kada nam Vlada ŽP, tada na čelu s premijerom Mijom Matanovićem, ministrom zdravstva Blažom Župarićem i ministrom financija Marijanom Oršolićem osigurala 5 milijuna KM pomoći kroz projekte kreditiranja sa Republikom Austrijom i Republikom Korejom”, prisjetila se dr. Vukić i naglasila; -“Ponosna sam na bolnicu koju smo stvorili. Posavina i posavljaci koji nisu bježali sa ognjišta, zaslužuju takvu ustanovu. Naš zadatak je da u ova teška vremena očuvamo što je sagrađeno. Bogatstvo nisu objekti, bogatstvo su ljudi, a čini se da je sada teže nego u ratu, očuvati stručni kadar. Učinimo sve što je u našoj moći da očuvamo bolnicu, jer očuvanjem bolnice, sačuvat ćemo i narod ovoga kraja”, poručila je dr. Ružica Vukić.

Prim.dr.med. Perica Jelečević aktualni ravnatelj Županijske bolnice Orašje, zahvaljujući kojemu je počela izgradnja novog dijela objekta u kojem je danas smještena bolnica, naglasio je kako je zdravstvo, kao vrlo bitna djelatnost za svaku zajednicu, ovdje pokazala svoje pravo lice. Dr. Jelečević je istaknuo kako svi trebamo biti ponosni što imamo jednu ovakvu instituciju kao što je Županijska bolnica, koja je iznikla iz Ratne bolnice. -“Prije svega treba odati priznanje svim zdravstvenim djelatnicima, jer kroz bolnicu je unazad 30 godina prošlo oko 150 liječnika, kako domaćih, tako i liječnika sa strane, te nekoliko stotina medicinara i ostalog osoblja. Ti su ljudi bili pčele radilice u sustavu i doprinijele su ne samo ostanku bolnice kao institucije, nego i njenom razvoju. Nadam se da će za nekih 30 godina neke nove generacije imati puno više razloga da budu optimistične i svjedoče jednoj puno kvalitetnijoj razini zdravstvene zaštite ovdje u Orašju, odnosno u Županiji Posavskoj“, kazao ravnatelj dr. Perica Jelečević.   

Tijekom večeri uručene su Zlatne Plakete za doprinos u radu ratne bolnice Tolisa i razvoju Županijske bolnice Orašje, prof. dr Boži Ljubiću, zatim dr Tomislavu Kosu, a naknadno će biti dodijeljena i dr Andriji Hebrangu, kao i predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću. Za svoj 30-godišnji rad i djelovanje u bolnici, više od 30 pojedinaca dobit će Plakete za svoj doprinos, a njih 6 posthumno. Za doprinos razvoju Županijske bolnice Orašje, Plakete su dodijeljene Gradu Orašju, Vladi ŽP, Zavodu za zdravstveno osiguranje ŽP, Općoj Županijskoj bolnici Vinkovci, Nacionalnoj Memorijalnoj bolnici Vukovar i Franjevačkom samostanu Tolisa. Plakete su također uručene i dr. Ilji Vukiću, dr Ružici Vukić, dr Draženu Švagelju iz bolnice Vinkovci, fra Marku Oršoliću, a ostalima će biti uručene naknadno. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka i besplatna je, a glavni pokrovitelj monografije je Dragan Čović, dok je Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP pokrovitelj ovog izdanja, a nakladnici su Centar za kulturu Orašje i Županijska-Opća bolnica Orašje.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više