spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObrazovanje prvih mentora praktične nastave u Županiji Posavskoj

Obrazovanje prvih mentora praktične nastave u Županiji Posavskoj

U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP i uz financijsku potporu Fondacije Helvetas Moja Budućnost u Orašju se provodi trodnevna obuka mentore praktične nastave. Obje strane su izrazile spremnost na suradnju, te su potpisale Sporazum o partnerstvu za pripremu i realizaciju obuke mentora praktične nastave u poduzećima, koja je ključna za adekvatno dostizanje ishoda učenja nastavnog plana i programa, za čije se zanimanje učenici obrazuju. Obuku provode certificirani treneri djelatnici Pedagoškog zavoda Zenica koji su naglasili kako je jedna od najvažnijih karika praktične nastave, obuka mentora koji primaju učenike na praktičnu nastavu u prostorije poslovnih subjekata. Nastava se realizira u školskim radionicama, a drugi dio u prostorijama poslovnih subjekata koji su dužni imenovati mentore koji će raditi s učenicima tijekom školske godine na osnovu plana izvođenja praktične nastave koji se donosi u suradnji gospodarskog subjekta i škole.

Sven Dominković direktor Švicarske Fondacije Helvetas Moja Budućnost, navodi kako fondacija ima različite projekte po cijelom svijetu, pogotovo na Balkanu, točnije u BiH. Po njegovim riječima prioritetni cilj je ponuditi mladima jednu vrstu perspektive u BiH. S jedne strane ponuditi obuke koje vode zapošljavanju, a s druge istražiti potrebe tržišta rada, dok je treća stvar formalno obrazovanje. –Cilj je unaprijediti obrazovanje i drago mi je da je ministarstvo prosvjete ŽP prepoznalo ideju i kontaktiralo Fondaciju, a u sve se uključio i Pedagoški zavod iz Zenice da uspostavimo uvjete praktične nastave koji zadovoljavaju tržište rada i koji će mladima nuditi bolju obuku, naglasio je Dominković i dodao kako je zakonski okvir jedna vrsta projekta kojeg fondacija provodi, jer imaju probleme koji se ne mogu riješiti na razini županija, nego na entitetskoj razini gdje je pokrenuta međusektorska radna skupina. -Naša fondacija radi na obuci profesora, reviziji nastavnih planova i programa i opremanju kabineta, a u svemu je privatni sektor ključna karika koja se treba ozbiljnije uključiti, jer je bez njih je nemoguće realizirati projekte. Što bolja suradnja između škola i kompanija i što bolja praktična nastava, omogućit će stvaranje kvalitetnijeg i osposobljenog radnog kadra koji je neophodan kompanijama, koje znaju kazati da nisu zadovoljni kadrom kojeg im obrazovanje daje. Radne vještine se definitivno najbolje nauče kroz praktičnu nastavu,  poručio je Sven Dominković.

Almir Sivro, uposlenik Pedagoškog zavoda ZDK ističe kako je obuka petodnevna i traje 40 sati po principu tri dana radionički rad, a dva dana samostalni rad i učenje.  -Prvog dana učenici se upoznaju s pojmom mentorstva, fazama i kompetencijama mentorstva praktične nastave. Drugi dan je upoznavanje sa uzrasnim karakteristikama srednjoškolaca i kako raditi s njima, pošto su mentori osobe koje su završile nenastavne fakultete i nisu imale pedagoško-metodičku skupinu predmeta. Treći dan su pedagoške osnove mentorskog rada, mjere zaštite na radu, ocjenjivanje i kako napraviti plan izvođenja praktične nastave, što je jedan od najvažnijih zadataka mentora. Naredna dva dana su samostalnog učenja gdje će mentori dobiti zadatak i nakon položenog testiranja dobiti certifikat o obučenim mentorima praktične nastave u objektima poslovnog subjekta, naglasio je Almir Sivro i dodao kako je u ŽP u završnoj pripremi izrada pravilnika o izvođenju praktične nastave izvan škole, te istaknuto kako škole nemaju najsuvremeniju opremu u svakom trenutku, stoga moraju surađivati sa poslovnim subjektima.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više