spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOpćina Orašje ustupila umirovljenicima prostorije na besplatno korištenje

Općina Orašje ustupila umirovljenicima prostorije na besplatno korištenje

Presijecanjem svečane vrpce na ulazu u nove prostorije Udruge umirovljenika/penzionera u Orašju u bivšem Klubu 92, načelnik Općine Orašje Marijan Oršolić i službeno je otvorio vrata objekta u kojem će umirovljenici provoditi veliki dio slobodnog vremena. –Za našu općinu ovo je jedna od najvažnijih i najznačajnijih udruga i smatram da smo donijeli ispravnu odluku na sjednici Općinskog vijeća Orašje da ovaj objekt pristojno uredimo i ustupimo ga Udruzi umirovljenika na besplatno korištenje. Dosta sredstava smo uložili u prostor koji je bio devastiran i nastavit ćemo pomagati kako bi osigurali grijanje, TV prijemnik i ostale stvari neophodne umirovljenicima. Bilo bi dobro da se više umirovljenika učlani, jer neke svoje interese lakše mogu ostvariti  kroz udrugu, nego pojedinačno, istaknuo je načelnik Marijan Oršolić.

Udruga umirovljenika/penzionera Općine Orašje djelovala je i prije Domovinskog rata, da bi 1998. godine ponovno oživjela i od tada svake godine okuplja od 700 do 750 članova koji redovito uplaćuju simboličnu članarinu od 2 KM mjesečno, ali je na žalost najveći broj članova s minimalnim mirovinama. –Udruga ima ugovore s banjama u Gradačcu, Olovu i Fojnici koje našim članovima izvan sezone daju popuste od 30 do 50 posto. Financira se od prikupljene članarine, sredstava koja uplaćuju Općina i županija, te od pomoći donatora, kazao je Ivo Zlatarević predsjednik IO Udruge umirovljenika/penzionera Općine Orašje i dodao kako Udruga pomaže najugroženije, tako što izdvaja 2 posto od članarine i za Novu Godinu ili blagdane daruje po 50 KM, a pomaže i bolesne umirovljenike. Također za potrebe sahrane svojih članova, Udruga izdvaja 300 KM za obitelj preminulog.

Zlatarević napominje kako u udruzi očekuju da ovaj objekt zaživi i počne raditi u punom zamahu, da se umirovljenici više druže, igraju šaha, pročitaju novine, a cijene pića i kave će prilagoditi svima kako bi pokrili osnovne troškove. Ističe kako je prethodni objekt bio dosta star i u trošnom stanju. Zahvaljujući načelniku Općine i općinskim službama koje su Udruzi ustupile prostor bivšeg Kluba 92 na iznimno povoljnoj lokaciji kraj gradskog parka, umirovljenici ističu da su dobili prostor kakav se samo poželjeti može. -Imamo punu potporu općine u svim našim planovima i dugujemo zahvalnost načelniku Oršoliću koji pokazuje razumijevanje za umirovljeničku populaciju.  

Udruga umirovljenika Općine Orašje broji čak 146 iz MZ Tolisa koji su dosta aktivni u radu udruge. Đuro Nedić- Šiljo predstavnik umirovljenika iz ove mjesne zajednice izražava veliko zadovoljstvo potezom Općinskog načelnika da udruzi ustupi na korištenje jedan kvalitetan i pristojan prostor u kojem će umirovljenici provoditi svoje slobodno vrijeme. –Prije pet godina u Tolisi je bilo svega pet članova Udruge, ali sam upornim radom animirao ljude u selu da se registriraju i danas nitko ne žali. Simbolična članarina od dvije KM mjesečno nije veliko opterećenje za korisnike mirovina, ali pruža velike mogućnosti za pomoć najugroženijim članovima. Prosječna starosna dob članova je oko 65 godina i svi su jedinstveni u ocjeni da je mirovina jako mala u odnosu na cijene koje su zadnje dvije godine enormno porasle. Potrebe ljudi su daleko veće, jer umirovljenici moraju izdvojiti novac za liječenje i lijekove, pa vrlo malo ostane za hranu i ostale potrepštine. Tko nema potporu sa strane, nemoguće je opstati na ovoj skupoći, kazao je Nedić. U Udruzi ističu da je zanemariv broj članova iz D.Mahale, te Matića i O.Luke koji nemaju svojeg predstavnika da uvezuje umirovljenike da pristupe udruzi.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više