spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNova knjiga Marka Matolića "Od Posavine postalo je more"

Nova knjiga Marka Matolića “Od Posavine postalo je more”

Ovih dana navršava se 90-a obljetnica od velike poplave koja je 1932.g. zahvatila područje Bosanske Posavine. Samo rijetki danas se sjećaju ove prirodne katastrofe koja je zadesila ovdašnje stanovništvo, mnogi su čuli priče svojih predaka o nabujaloj Savi, koja je natjerala blizu 12 000 ljudi da napuste svoje domove. U vrijeme najveće katastrofe brojni mediji su poslali svoje reportere u poplavljena područja, koji su donosili ekskluzivne reportaže o ovoj nesreći. Marko Matolić, naš poznati i uvaženi povjesničar, strastveni bibliofil, pisac, pjesnik, ali i nakladnik,  koji je u stalnom traganju za prošlim vremenima, baštinom i ljudima ovoga kraja, sačinio je izbor najzanimljivijih izvješća iz toga razdoblja i objavio u knjizi „Od Posavine postalo je more“. Riječ je o novinskim izvješćima o velikoj poplavi Save u Bosanskoj Posavini  1932. godine, a naslov knjige preuzeo je iz dopisa Dojčila Mitrovića.

Pripremanje svake povijesne knjige je zahtjevan proces, od prikupljanja i uređivanja materijala, do objave. Marku su za ovu knjigu trebala četiri mjeseca intenzivnoga rada, s obzirom da od ideje do realizacije radi sam, a u ovom slučaju morao je vršiti i transkripciju tekstova s ćirilice na latinicu. „Prvenstveno je trebalo prelistati dostupnu građu, izdvojiti zanimljivo vezano za kontekst knjige, nakon toga izvršiti prepisivanje, pa tehničku pripremu za tisak i sada je faza distribucije“, zadovoljno kaže ovaj samozatajni povjesničar. Marku nije bio problem doći do materijala jer se, kaže, većina tadašnjih dnevnih novina  nalazi digitalizirana u Srpskoj nacionalnoj biblioteci. „Uzeo sam članke iz tri ključne novine: Politika, Pravda i Vreme, jer su mi bili dostupni putem interneta. Bilo je u to vrijeme i novinskih članaka iz Zagreba i Sarajeva, ali oni nisu digitalizirani, tako da mi njihovi materijali nisu bili dostupni na ovaj način“, pojasnio je autor sadržaj svoje knjige. Uz novinske članke iz Srbije korišteni su i lokalni arhivi.  Knjiga na dvjestotinjak stranica donosi ukupno 67 članaka, s popratnim fotografijama, među kojima su i tekstovi župnika s našega područja koji su materijal objavili u Katoličkom tjedniku, župnog vikara u Toliškom Samostanu, župnika u Domaljevcu i svećenika iz našeg područja koji je bio na službi u Sarajevu.

„Novinski izvjestitelji su reportaže slali preko telegrafa i u komunikaciji je dolazilo do pogrešaka, posebno imena ovdašnjih mjesta gdje sam intervenirao onoliko koliko se moglo ispraviti. Tamo gdje nisam uspio u zagradama sam upozoravao da je u pitanju pogrešan naziv osobnog ili imena mjesta, a neke nisam ni mijenjao, jer bi utjecale na samu rečenicu. Nisam htio zadirati u stilistiku i sintaksu rečenica, ali morao ipak ispraviti neke ključne stvari za razumijevanje“, objašnjava Matolić.  

I ovu, kao i mnoge prethodne knjige, Marko je radio u vlastitoj nakladi, a tiskana je u 300 komada. Upravo zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, dobio je veliku potporu prijatelja i za ovaj projekt, a sredstva od otplaćene tiraže usmjerit će se u nove projekte. Knjiga o poplavi se još može kupiti po cijeni od 12 KM, a Marko ih na vrlo originalan način prodaje „iz ruke“, dostavom na kućnu adresu i to biciklom ili po dogovoru s kupcem. Zainteresirani se mogu obratiti i u Centar za kulturu Orašje, gdje je trenutačno angažiran na određenim poslovima.

„U posljednje vrijeme obraćam se i institucijama za financijsku potporu, od kojih sam dobio razumijevanje i to Općine Orašje i Vlade ŽP, Zaklade Terra Tolis, te Centra za kulturu Orašje, što mi omogućava izdavanje 4 knjige godišnje. Puno važnije od toga je što mi je omogućen pristup arhivi i stvarima koje običnom čovjeku ne bi bile dostupne i to ne samo institucija u ŽP, nego i znatno šire, od Brčkog, Tuzle, gradova u Republici Srpskoj, jer ne znate gdje ćete što naći o povijesti našega kraja“, naglašava Matolić.

Ovaj veliki zaljubljenik u prošlost Bosanske Posavine i sve što je vezano za naše krajeve i ovaj narod, nastoji predočiti javnosti. Tako je prošle godine uradio putopis fra Ljube Hrgića po Bosanskoj Posavini iz 1933,  pa uz ovu knjigu o poplavi iz 1932 godine, donosi dvije godine naše prošlosti koje su bile potpuna nepoznanica i za povjesničare, čime je rekonstruirao jedan dio naše povijesti, koji je bio iščeznuo iz kolektivnog sjećanja.

Marko je vlasnik impozantne knjižnice s više od 5 000 naslova i u stalnom je traganju za novim povijesnim činjenicama. Trenutačno ima pripremljenih 12 potencijalnih knjiga, kojima kaže, voli iznenaditi ljude. Do sada je objavio tri zbirke pjesama i knjigu priča, brojne naslove i radove, a sva su njegova djela rezultat unutarnjih potreba i inspiracija, kojih nadamo se, neće nedostajati ni u budućem razdoblju.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više