spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMoto klub Posavac Orašje uspješno završio moto sezonu

Moto klub Posavac Orašje uspješno završio moto sezonu

         

Završena je još jedna uspješna moto godina za MK Posavac Orašje, analiziraju se i sumiraju ovogodišnji rezultati i dogovaraju planovi za buduće razdoblje. S dolaskom jeseni i hladnijih dana motocikli se uređuju, lašte i ostavljaju u zasluženo mirovanje do proljeća, a članovi kluba aktivno nastavljaju s preostalim aktivnostima. U povodu završene kalendarske moto sezone, klub je organizirao tradicionalno druženje u moto kampu za članove i sponzore, kako bi zahvalio svima na suradnji, ali i pohvalio najzaslužnije u radu i doprinosu za klub. Pohvale su dobili i motociklisti koji su prešli najviše kilometara motociklom tijekom godine, odlascima na druge moto susrete, a ovogodišnji rekorder je Darinko Ivanović koji je napravio čak 8 000 kilometara. Nisu zaboravili ni svoje poginule i umrle članove, koje su posjetili na njihovim posljednjim počivalištima.

Uz jako dobru suradnju sa sponzorima i predstavnicima vlasti i institucija, koje redovito pozivaju na svoje događaje, Posavac iznimno cijeni i zahvalan je na, više nego odličnoj suradnji, predstavnicima policije koji su im velika potpora tijekom moto susreta, ali i ostalih događaja koje klub realizira. 

Iako motocikli miruju, članovi kluba su i dalje aktivni i pripremaju aktivnosti koje nisu izravno vezane za dvokotače. U planu je i ove godine manifestacija Moto-mrazovi, pred Božićne blagdane, tijekom koje bikeri oblače poznata odijela Moto mrazova i na motociklima posjete mališane u vrtiću i članove Udruge PUŽ u Orašju, te se kod gradskog parka druže s ostalim mališanima i svima uruče prigodne poklone, sukladno svojim mogućnostima, dok odrasle počaste kuhanim vinom.

Predsjednik Ivica Filipović Ćorak s ponosom ističe kako MK Posavac ima 231 člana i kao takav je glavna okosnica i glavni pokretač unutar AMK Posavac. Moto klub je, kaže Filipović, bio inicijator osnivanja Auto moto kluba i širenja zajednice sa sfere motociklizma i na sve ostalo što ima veze s oktanima, benzinom i gorivom uopće. Svi su dobro uvezani i svi funkcioniraju jako dobro, pri čemu je, naglašava Filipović, moto klub najbitnija karika. Organizirani su na dobrovoljnoj bazi i sve se radi volonterski u interesu kluba i ove lokalne zajednice.

MK Posavac Orašje veliki je promotor turističke slike grada Orašja, što se najviše ogleda kroz Internacionalne moto susrete, koji su ove godine doživjeli svoje 31-o izdanje. To je i glavni događaj kluba u ovoj godini, a što je najvažnije kaže predsjednik Filipović, dobili su visoku ocjenu građana jer cilj je i bio manifestaciju vratiti građanima i građane manifestaciji, u čemu su i uspjeli. Pored toga odazivali su se svim humanitarnim i bitnim događajima na području grada Orašja, sudjelovali na 86 moto susreta u BiH i diljem Europe, što je definitivno i jedan od razloga velikoga broja motociklista na našem području.

Ove godine Posavac je otvorio i svoj moto kamp u turističke svrhe, besplatno, prvenstveno motociklistima iz svih europskih zemalja. Posjet je bio respektabilan, a najudaljeniji posjetitelj je stigao s Novog Zelanda. Predsjednik Filipović kaže kako je cilj osigurati što bolje uvjete u kampu i upotpuniti ponudu do iduće sezone, ali i ubuduće, pa je za očekivati i veću posjetu što će također pozitivno utjecati na turističku sliku grada Orašja „Mi smo prozor u svijet, u graničnom smo pojasu gdje tranzitira jako veliki broj putnika, ne samo iz moto sfere, nego i općenito i realno je da klub ima jedan takav kamp i da se tako nešto dešava na našem prostoru. Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji s Gradskom upravom i gradonačelnikom Orašja,  klub je riješio pitanje i status kampa i u idućih 25 godina, a Grad je financijski pomogao i u bitnim kapitalnim investicijama, pri čemu klub može računati i na daljnju potporu u narednom razdoblju. Pored toga, svesrdnu pomoć pruža i Vlada ŽP, koja je uvijek bila susretljiva u svim zahtjevima upućenim od strane kluba“, naglasio je Filipović.  

Neposredno pred blagdan Velike Gospe, prvi puta u kampu organizirano je druženje članova kluba, motorista i građana, s ciljem zbližavanja, susreta i razmjena mišljenja, posebice što je u tom razdoblju veliki broj građana iz dijaspore na godišnjem odmoru kod kuće i kojima se želi vratiti osjećaj kao što je nekada bilo za „Gospojino“. I u tome su i uspjeli. U tom je razdoblju MK pomogao i Oldtimer klubu Posavac na pripremi i organizaciji oldtimer susreta. Uz Oldtimer, moto klub odlično surađuje i s Auto klubom Posavac, budući su svi pod jednom krovnom organizacijom.

Obučeni najčešće u kožna odijela ispod kojih kuca ogromno srce, bikeri su puni empatije prema svima, posebno prema onima koje život nije mazio. Sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama, financijski i osobno, pomažu gdje je potrebno i nije im nikada teško. Već dvije godine organizirano dolaze podržati projekt „Hod za Narcise“ za žene oboljele od raka dojke, u svibnju u Orašju. „Mi smatramo da je to prvenstveno naša obveza, pomagati onima kojima je pomoć neophodna. Apelirao bih na sve druge udruge i klubove da se uključe u projekt Hod za Narcise, jer sve te bolesne žene su nečije sestre, majke, supruge i svi mi svojim dolaskom možemo olakšati njihovu borbu s teškom bolešću, što im jako puno znači“, poručio je Filipović, te podsjetio i na redovito sudjelovanje članova u akcijama darivanja krvi.

Od planova za početak nove godine, posljednjega vikenda u siječnju, Posavac organizira Winter party, zimsko druženje za članove i prijatelje kluba. U proljeće slijedi otvorenje sezone, uz tradicionalnu misu, blagoslov vozila i motociklista, a potom se u kampu vrši prozivka i upoznavanje novih članova. Godišnjim planom aktivnosti, koncem travnja i početkom svibnja organiziraju se Međunarodni moto susreti, koje svake godine u klubu nastoje organizirati bolje nego prethodne. Iduće godine plan je i odlazak u Međugorje u lipnju, povodom 30. obljetnice od prvog organiziranog odlaska  članova MK Posavac Svetištu u Međugorje i tamošnjem moto klubu.

MK Posavac Orašje u svoju obitelj prima sve zainteresirane osobe. Punopravni član se može postati na dobrovoljnoj bazi, uz obvezu potpisivanja pristupnice, s uvjetima i obvezama, a nakon minimalno godinu dana stažiranja dobiva se status punopravnog člana. Druga kategorija su članovi prijatelji kluba, bez ikakvih obveza i prava na biranje i da budu birani. To su građani koji vole klub i druženje s članovima kluba i njihovo članstvo je isključivo na bazi simpatija. Godišnja članarina za obje kategorije se uplaćuje do 1. svibnja, kada je i rođendan kluba, koji je osnovan 1990 godine, a sve ostale informacije vezane za članstvo mogu se pronaći na internet stranici i u prostorijama kluba. Facebook stranica Posavca je iznimno posjećena, što potvrđuje podatak da je u odnosu na prošlu godinu porasla za 240 posto. Zasluge za to, kaže predsjednik Filipović, idu mlađim članovima kluba koji prepoznaju potrebe i trendove vremena u kojem živimo.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više