spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKampanja Zavoda za javno zdravstvo ŽP "Cijepljenje protiv HPV virusa"

Kampanja Zavoda za javno zdravstvo ŽP “Cijepljenje protiv HPV virusa”

Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske počinje provedbu kampanje „Cijepljenje protiv HPV virusa“. Naime, glavni uzročnik karcinoma cerviksa ili vrata maternice je humani papiloma virus (HPV), protiv kojeg postoji cjepivo što znači da je ovu bolest moguće spriječiti. Iz Zavoda naglašavaju da je cjepivo protiv HPV virusa sigurno i provjereno, a čemu u prilog govori da se u preko 125 zemalja svijeta isto redovno primjenjuje.

Cjepivo je namijenjeno za učenice i učenike 8. i 9. razreda osnovne škole, a isto se daje u dvije doze sa razmakom od 6 mjeseci.

S obzirom na izuzetan značaj cijepljenja protiv HPV virusa Zavod za javno zdravstvo će organizirati interaktivna predavanja za sve zainteresirane roditelje, a na kojima će isti moći dobiti sve informacije o vrsti, sigurnosti i djelovanju samog cjepiva kao i o načinu provedbe cijepljenja, kako slijedi:

  • za stanovnike grada Orašja i općine Domaljevac-Šamac predavanje će se održati u četvrtak 30.11.2023. godine u 15:00 sati u prostorijama amfiteatra ŠC fra Martna Nedića u Orašju,
  • za stanovnike općine Odžak predavanja će biti u ponedjeljak 04.12.2023. godine, u 15:20 sati, u prostorijama Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku.

Predavač će biti primarijus dr. med. Zoran Budimić, specijalista pedijatar. Cijepljenje će se provoditi u domovima zdravlja po unaprijed dogovorenim terminima, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost nakon provedenih predavanja za stanovnike kao i za zdravstvene djelatnike.

Iako je cijepljenje dobrovoljno, a smatrajući da je zdravlje naše djece najviši prioritet svakog roditelja te društva u cjelini, pozivamo sve roditelje da uključe svoju djecu u program cijepljenja, jer blagovremenim cijepljenjem protiv HPV virusa možemo skoro u potpunosti osigurati da naša djeca ne obole od virusa koji može imati velike komplikacije po njihovo zdravlje pa čak i dovesti do razvoja najtežih oboljenja.

Želimo naglasiti da je cjepivo besplatno za učenice i učenike 8. i 9. razreda osnovne škole sa područja Županije Posavske, te da će potrebne količine cjepiva biti osigurane uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ŽP Dragan Kobaš.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više